3.1.2020. 10:00
1
Ko je ubijeni general Soleimani: Čovjek broj dva u Iranu, uživao je mitski status, razbio je ISIS u Iraku, digao Asada iz pepela...
U noći s četvrtka na petak na međunarodnom aerodromu u Bagdadu u zračnom udaru američkih snaga ubijen je Qassem Suleimani, najmoćniji iranski general i zapovjednik Qudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde. Vijest o njegovoj smrti potvrdila je i sama Iranska revolucionarna garda.

Iz Pentagona su pak potvrdili da je Suleimani ubijen po naredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Suleimani je u Iranu stekao gotovo mitski status, a na čitavom Bliskom istoku uživao je veliko poštovanje zbog svoje uloge u ratu s džihadistima Islamske države (ISIS). Kao zapovjednik Qudsa, bio je odgovoran za koordiniranje raznih šijitskih militanata odlučnih da obrane Bagdad nakon što su ISIS-ovci osvojili ključni grad Ramadi, koji je od prijestolnice udaljen tek stotinjak kilometara.

U međuvremenu je prerastao u prvog i glavnog iranskog operativca za Irak, a često ga se spominjalo i kao 'čovjeka broj 2' u samom Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Khameneija, kojemu je kao zapovjednik Qudsa bio i formalno izravno podređen. Čak ga se navodilo kao mogućeg budućeg državnog čelnika.

Prije uloge u iračkom dijelu ratnih borbi s ISIS-om, reorganizirao je gotovo razbijenu vojsku sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koja je uz svesrdnu rusku pomoć povratila kontrolu nad dobrim dijelom Sirije. Vrlo je značajna bila i njegova uloga u susjednom Libanonu, u kojem je bio ključni čovjek za podršku Hezbollahu, a u čitavoj je regiji bio tijesno povezan s vodstvima raznih paravojnih organizacija šijitskih muslimana. Njegov uspon započeo je tijekom Iransko-iračkog rata 80-ih godina prošlog stoljeća, a na čelo Qudsa došao je 1998. godine, prenosi Jutarnji list.

Ključni strateg iranskih operacija u Iraku
Zbog njegove direktne uključenosti u niz sukoba na Bliskom Istoku tijekom zadnja dva desetljeća Suleimanija se smatralo ključnim strategom iranskih operacija u Iraku, Siriji, ali i šire od toga, piše New York Times. Štoviše, bio je na glasu kao najefikasniji vojni obavještajac u cijeloj regiji, prenosi Oslobođenje. 

Tako ga je jedan irački obavještajac opisao kao "jedni autoritet za iranske akcije u Iraku".

S obzirom na dugogodišnje neprijateljstvo SAD-a i Irana, Amerikanci Suleimanija u kontekstu njegovih brojnih ratnih uloga smatraju teroristom odgovornim za smrt stotina njihovih vojnika na bliskoistočnim bojišnicama.




(Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.