16.12.2020. 13:37
0
Netanyahu bira novog šefa Mossada
Izraelska državna televizija (IPBC) saopćila je da je premijer Benjamin Netanyahu odlučio postaviti zamjenika šefa Službe za obavještajno djelovanje u inostranstvu (Mossad) za šefa ove agencije, ali nije precizirala datum kada će izraelska vlada odobriti novo imenovanje
Identitet novog direktora Mossada nije otkriven iz sigurnosnih razloga, a IPBC je spomenuo samo inicijal “D” i da će naslijediti trenutnog direktora Yossija Cohena, koji je stupio na dužnost 2016. godine i uskoro bi trebao otići u penziju.

Cohenova istaknuta uloga
U proteklim mjesecima Cohenova uloga se posebno istakla u sporazumima o normalizaciji odnosa između Izraela i niza arapskih zemalja, koje je šef Mossada posjetio i s njima sklopio sporazume o sigurnosti.

Izrael ima obavještajnu službu koja djeluje u inostranstvu, odnosno Mossad, koja službeno nosi naziv “Institut za obavještajne i specijalne zadatke”. U izvještajima se navodi da je ova služba odgovorna za atentate na palestinske i arapske lidere u inostranstvu.

Opća sigurnosna služba ili Shin Bet (Shabak) još je jedna izraelska obavještajna agencija koja je zadužena za unutrašnju sigurnost, ali i za regiju Zapadna obala i Pojas Gaze.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.