22.3.2021. 8:46
0
Djeca idu u školu, kafići rade, dobre prakse Islanda u borbi protiv korone
Island jeste mala zemlja, ali su ostatku Evrope pokazali kako se učinkovito bori protiv korona virusa. Ova država trenutno živi gotovo kao da pandemija ne postoji. Svi studenti su u učionicama, barovi i restoran su puni ljudi željnih zabave, a turisti su dobrodošli.

Zemlja sedmicama nije zabilježila slučajeve lokalnog prijenosa COVID-a 19, a uspjela je zaustaviti opasne nove sojeve bez zatvaranja granica.

Islandske vlasti su se umjesto na zatvaranje fokusirale na rigorozni sistem testiranja, traganja za kontaktima, karantenu i izolaciju, pravila kojih su se pridržavali kako stanovnici tako i turisti.

Maske i fizička distanca obavezni su na svim javnim mjestima, a Islanđanima se, kako izvještavaju mediji iz drugih zemalja, ne može desiti da uđu u lift bez maske.

Držanje škola otvorenim, za vlasti je bio prioritet, misleći, između ostalog, na mentalno zdravlje djece kao i na roditelje, posebno majke koje moraju raditi.

No, donedavno ni na Islandu nije sve radilo. Škole su otvorene u avgustu 2020. godine, u decembru su otvoreni javni bazeni, restorani i kafići, a teretane su otvorene tek u januaru 2021.

Ogromna je i uloga naučne zajednice. Ova zemlja je sekvencionirala svih 6.083 slučaja COVID-a koje su registrirali PCR testiranjem i zasigurno znaju da nemaju niti jedan slučaj tzv. južnoafričkog soja te da su imali 60-ak slučajeva britanskog soja korona virusa SARS-CoV-2.

Island je postao i prva evropska država koja je od utorka 16. marta odlučila otvoriti svoje granice državljanima trećih zemalja bez PCR testiranja i karantene ako imaju dokaz da su preboljeli COVID-19 i imaju antitijela ili da su se vakcinirali, pravilo koje vrijedi za državljane zemalja Šengena još od decembra.

To bi moglo imati značajan ekonomski utjecaj, jer otvara vrata turistima iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Kine


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.