24.3.2021. 18:07
0
EU uvodi strože kontrole izvoza vakcina
- Vakcine su međunarodna operacija - kaže Johnson, dodajući da će Velika Britanija nastaviti raditi s evropskim partnerima na isporuci vakcina.
Evropska unija uvodi strože kontrole izvoza kako bi osigurala da više zaliha vakcine protiv COVID-19  za vlastite potrebe.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je uoči samita 27 čelnika da je spreman plan koji garantuje da će više vakcina proizvedenih u EU biti dostupno za njene građane prije nego što se mogu otpremiti za izvoz, javio je AP.

Ujedinjeno Kraljevstvo posebno je izvršilo težak udarac na države EU,  jer primilo oko 10 miliona doza iz postrojenja EU, dok članice bloka kažu da se ništa nije vratilo iz Britanije. Premijer Boris Johnson razgovarao je proteklih dana sa evropskim liderima, uključujući von der Leyen i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

- Vakcine su međunarodna operacija - kaže Johnson, dodajući da će Velika Britanija nastaviti raditi s evropskim partnerima na isporuci vakcina.

EU insistira na tome da bi i dva pogona AstraZenece u Britaniji također trebala biti dio isporuka EU.

(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.