22.4.2021. 21:39
0
Kina vakcinisala 200 miliona svojih građana ili oko 14 posto stanovništva
Kineski zdravstveni zvaničnik saopćio je u srijedu da je oko 200 miliona građana, ili 14,29 posto ukupnog stanovništva, vakcinisano protiv COVID-19 do sada.

Naglasak u vakcinaciji je bio na zdravstvenim radnicima s prve linije fronta u borbi protiv epidemije, univerzitetskim studentima i ljudima koji žive u graničnim regijama. Kina je intenzivirala napore vakcinacije nakon sporog početka, djelimično izazvanog skoro potpunom eliminacijom unutrašnje transmisije virusa.

Samo dva lokalna slučaja zaraze potvrđena su danas, oba u gradu Ruiliju, koji se graniči s Mijanmarom. Kina je odobrila pet vakcina domaće proizvodnje i izvezla je milione doza, iako neki naučnici smatraju da kineske vakcine pružaju manju zaštitu od onih koje su proizvele farmaceutske firme Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

Kineske vakcine imaju stopu efikasnosti od 50,7 do 79,3 posto, na osnovu podataka kompanija, manje nego međunarodni konkurenti, ali su ipak još djelotvorene, prenosi Associated Press.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.