23.4.2021. 8:25
0
Washington D.C. postaje još jedna savezna američka država?
U slučaju da se to dogodi, Washington bi bio prva američka država sa većinskim tamnoputim stanovništvom.
Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je danas nacrt zakona da glavni grad Washington postane 51. američka država. Nacrt je usvojen tijesnom većinom sa 216 glasova "za" i 208 "protiv".

Očekuje se da će republikanci pokušati da blokiraju tu inicijativu u Senatu, gdje se predviđa teška borba sa neizvjesnim ishodom, jer i demokrate i republikanci imaju po 50 predstavnika, prenose Vijesti.ba.

Ovo je drugi put u proteklih nekoliko godina da je Donji dom američkog Kongresa usvojio nacrt zakona o državnosti Washingtona.

Američki mediji prenose da je u Senatu potrebna podrška deset članova Republikanske stranke da bi nacrt bio iznesen na glasanje.

Pristalice državnosti Vashingtona tvrde da ova oblast ima 700.000 stanovnika što je više od Wyominga i Vermonta, ali da nema svog predstavnika u Kongresu.

Ako ga usvoji Senat, zakon bi otišao pred predsjednika Josepha Bidena, koji je već sugerirao da će ga potpisati.

U slučaju da se to dogodi, Washington bi bio prva američka država sa većinskim tamnoputim stanovništvom.


(Mirza Kadić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.