30.4.2021. 8:11
0
Najmanje 44 osobe poginule u Izraelu u kobnom naguravanju na vjerskom festivalu
Hiljade Jevreja okupilo se u Meronu na svetkovini Lag BaOmer, gdje je zbog izbijanja masovne panike došlo do nevjerovatne katastrofe. Ishod su 44 smrtno stradale osobe i više od 100 povrijeđenih.

Tokom obilježavanje velike jevrejske svetkovine na sjeveru Izraela, usljed izbijanja masovne panike, smrtno je stradalo više desetina vjernika. Spasilačke službe i bolnice izvještavaju o najmanje 44 smrtna slučaja. Više od 100 ljudi je povrijeđeno, od kojih su mnogi zadobili povrede opasne po život.

U saopšenju humanitarne organizacije Magen David Adom (MDA) u ranim jutarnjim satima je ova nesreća nazvana “nevjerovatnom katastrofom”. Glasnogovornik Službe hitne pomoći Zaka je rekao: “U Hitnoj pomoći sam više od 20 godina i nikada nisam vidio nešto slično.”

Oglasio se i izraelski predsjednik Reuven Rivlin, rekavši da prati medijske izvještaje iz Merona i moli se za ozdravljenje povrijeđenih. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je također izrazio zaprepaštenje zbog ove tragedije.

Gusto zbijeni

Na videozapisima objavljenim na društvenim mrežama mogu se vidjeti prizori prije katastrofe na kojima gusto zbijeni vjernici opušteno pjevaju, plešu i skaču. Policijske službe su saopštile da je do izbijanja masovne panike došlo nakon što su se neki vjernici okliznuli i pali niz stepenice, a potom su i oni koji su se nalazili iza njih također pali.

Iako su tamošnje vlasti ograničile broj učesnika na 10.000 hodočasnika, prema riječima organizatora, najmanje 30.000 vjernika iz cijelog Izraela doputovalo je u Meron.

Lag BaOmer je svetkovina kojom se, između ostalog, obilježava jevrejski ustanak protiv rimskih okupatora koji je trajao od 132. do 135. godine. Na planini Meron sahranjen je rabin Šimon Bar Johai, koji je učestvovao u ustanku, a njegov grob je mjesto hodočašća vjernika, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.