26.5.2021. 14:09
0
Rouhani osudio isključenje skoro svih predsjedničkih kandidata
Vijeće je također odbacilo kandidaturu bivšeg predsjednika parlamenta Alija Larijanija i aktuelnog potpredsjednika Eshaqa Jahangirija.
Iranski predsjednik Hassan Rouhani oštro je kritikovao odluku izbornog tijela Islamske Republike da isključi brojne kandidate iz učešća na predstojećim predsjedničkim izborima.

- Ova odluka podriva ulogu glasača u demokratskim izborima – izjavio je Rouhani u srijedu.

Tijelo, poznato kao Vijeće čuvara revolucije, odbacilo je više od 98 posto od 592 kandidata, među kojima su bivši predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, kritičar režima Mostafa Tajzadeh i svih 40 ženskih kandidata.

Vijeće je također odbacilo kandidaturu bivšeg predsjednika parlamenta Alija Larijanija i aktuelnog potpredsjednika Eshaqa Jahangirija.

Izbori su zakazani za 18. juni.

Od preostalih sedam kandidata, favoritom se smatra konzervativni čelnik pravosuđa Ibrahim Raeissi, vodeći kandidat tvrdolinijaša i izbor iranskog establishmenta.

Posmatrači ga ne smatraju tvrdolinijašem, ali po njihovom mišljenju on ne bi nastavio Rouhanijev umjereni kurs vanjske politike i nuklearnih pregovora.

Vijeće čuvara sa svojih 12 konzervativnih članova, odgovorno je prema iranskom ustavu za ideološku podobnost i lojalnost predsjedničkih kandidata.

Vijeće je godinama kritikovano kao nedemokratsko tijelo, prenosi dpa.


(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.