12.6.2021. 13:30
0
Johnson se sastao s Merkel, Macronom i EU zvaničnicima na marginama samita G-7
Britanski premijer Boris Johnson održao je sastanke s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom na marginama samita G-7, jer turbulencije nakon Brexita zaoštravaju odnose između Britanije i EU.

Johnson se također susreo sa čelnicima bloka, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, u subotu u odmaralištu Carbis Bay gdje se okupljaju čelnici G-7, javlja AP.

Britanija i EU su u zategnutim odnosima zbog eskalirajuće diplomatske prepirke oko Sjeverne Irske, jedinog dijela Ujedinjenog Kraljevstva koji ima kopnenu granicu s blokom. EU je bijesna zbog britanskog kašnjenja s provođenjem novih provjera neke robe koja u Sjevernu Irsku dolazi iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, dok Britanija kaže da provjere nameću veliki teret firmama i destabiliziraju teško stečeni mir sa Sjevernom Irskom.

EU prijeti pravnom akcijom ako Velika Britanija ne uvede potpune provjere, koji uključuju zabranu uvoza mesa poput kobasica iz Engleske, Škotske i Walesa, koje idućeg mjeseca idu u Sjevernu Irsku.

Britanija optužuje blok za "puristički" pristup pravilima i pozvala ih je da bude fleksibilniji kako bi se izbjeglo ono što se kolokvijalno naziva "ratom kobasica".

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.