22.7.2021. 9:55
0
Erdoganova 'rješenja' za Kipar
Insistiranje Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) na rješenju dvije države za Kipar kao jedinom putu ka miru, te najave većeg prisustva Turske u sjevernom Kipru umanjilo je nadu za ujedinjenje etnički podijeljenog ostrva, pišu svjetski mediji.

Jedini put ka trajnom miru na etnički podijeljenom Kipru je kroz prihvatanje dvije odvojene države na istoku Mediterana, izjavio je u ponedjeljak, 19. jula turski predsjednik Erdoan, prenosi Asošiejtid pres (Associated Press).

"Međunarodna zajednica će prije ili kasnije prihvatiti tu realnost", rekao je Erdoan zakonodavcima kiparskih Turaka na otcijepljenom sjeveru Kipra prije proslave povodom obilježavanja 47. godišnjice turske invazije koja je podijelila ostrvo po etničkoj liniji - prenosi Radio Free Europe.

Posljednjih godina Erdoan je sve više razvlačio svoje političke mišiće u toj zemlji, dok je cilj ovosedmične posjete, prema pisanju Tajmsa, bio da podrži Ersina Tatara, nacionalističkog predsjednika sjevernog Kipra koji je izabran u oktobru uz podršku Ankare i koji se protivi ponovnom ujedinjenju s jugom gdje se govori grčki jezik.

U vrijeme Erdoanove posjete sjevernom Kipru, vlasti kiparskih Turaka najavile su ponovno otvaranje dijela napuštenog grada Varoša za potencijalno preseljenje, izazivajući protivljenje Zapada, ali i snažan prijekor kiparskih Grka koji tvrde da je u pitanju organizovano otimanje zemlje, napisao je Reuters.

Rezolucije UN traže da se Varoša preda upravi Ujedinjenih nacija i omogući ljudima da se vrate svojim kućama. Iako su dosadašnji mirovni napori u više navrata propali, za Varoshu se očekuje da će biti vraćena administraciji kiparskih Grka koji predstavljaju Kipar na međunarodnom nivou. Pokret kiparskih Turaka čini tu pretpostavku neizvjesnijom, napisao je Rojters - navodi RFE.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.