29.12.2021. 14:45
0
Otkazivanje letova se nastavlja jer aviokompanije krive soj omikron, ali i vremenske (ne)prilike
FOTO: NBC News
Stotine letova unutar, u i iz SAD otkazano je za srijedu, a Delta Airlines je saopštio da radi na promjeni i zamjeni nekih aviona.

Hiljade letova širom svijeta otkazano je ove sedmice u nastavku putnog haosa koji se dogodio tokom praznika, a aviokompanije su za poremećaje okrivile širenje varijante omikrona i nepovoljne vremenske uslove. Do srijede rano ujutro, više od 2.280 letova je širom svijeta otkazano za taj dan, a više od 740 letova unutar, u i iz Sjedinjenih Država je otkazano, prema web stranici za praćenje letova 'FlightAware'.


U utorak je otkazano više od 3.100 letova, od kojih je 1.291 let trebalo da poleti unutar, u i iz SAD.

Američki prevoznici Delta Airlines i Alaska Airlines bili su među onima koji su otkazali letove ove sedmice, a ove dvije aviokompanije su zajedno otkazale stotine letova u utorak i srijedu. Delta je saopštila da očekuje da će otkazati više od 250 od 4.133 planirana leta samo u utorak, dok je Aljaska otkazala 170 letova širom svoje mreže i upozorila na još otkazivanja i kašnjenja tokom cijele sedmice, prenosi NBC News.



Obje aviokompanije su za poremećaje okrivile vremenske prilike i širenje varijante omikrona. Otkazivanje je uslijedilo nakon sedmičnog haosa na putovanju tokom praznika koji je doveo do toga da su aviokompanije prekinule hiljade letova, a neki okrivljuju širenje omikrona među posadom i drugim osobljem. Delta je saopštila da radi na preusmjeravanju i zamjeni nekih aviona.

Usred putnog haosa, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti rekli su u utorak da ne razmatraju preporuku mandata vakcine protiv Covida za domaće letove nakon što je tu mogućnost predložio dr. Anthony Fauci, najbolji stručnjak za zarazne bolesti u zemlji, javlja NBC.



"Trenutno govorimo o načinima da se ljudi vakcinišu. Svakako su domaći letovi bili tema razgovora, ali to nije nešto što sada ponovo razmatramo.", rekla je direktorica CDC-a Rochelle Walensky na Nacionalnom javnom radiju.

Prema CDC-u, omikron je činio 58,6 posto svih slučajeva Covida u SAD-u u sedmici koja je završila 25. decembra, dok je delta varijanta činila 41,1 posto slučajeva.


Globalno gledano, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u utorak da je broj zabilježenih slučajeva Covida prošle sedmice porastao za 11 posto u odnosu na prethodnu sedmicu. Najveći porast dogodio se u Americi, prema podacima zdravstvenog tijela UN-a.



(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.