14.2.2022. 8:22
0
Iranski dužnosnik: Nuklearni pregovori postaju sve teži dok se Zapad pretvara da iznosi incijative
Visoki iranski sigurnosni dužnosnik rekao je u ponedjeljak da napredak u pregovorima o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. postaje "teži" jer su se zapadne sile samo "pretvarale" da iznose inicijative.

Indirektni pregovori u Austriji između Irana i Sjedinjenih Država nastavljeni su prošle sedmice nakon desetodnevne pauze. Delegati su rekli da su razgovori ostvarili ograničen napredak otkako su nastavljeni u novembru nakon petomjesečne pauze do koje je došlo zbog dolaska na vlast tvrdolinijaškog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

- Rad iranskih pregovarača u pravcu napretka postaje svakim trenutkom sve teži... dok se zapadne strane 'pretvaraju' da dolaze s inicijativama kako bi izbjegle svoje obaveze - rekao je Ali Shamkhani, sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, na Twitteru.

Mihail Uljanov, ruski izaslanik na pregovorima u Beču, nekoliko sati ranije je na Twitteru rekao: "Ostvaren je značajan napredak u toku pregovora", javlja Reuters.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da je još dug put do oživljavanja sporazuma iz 2015. godine. 

Sporazum je nametnuo ograničenja iranskim nuklearnim aktivnostima koja su produžila vrijeme koje bi Teheranu trebalo da proizvede dovoljno fisionog materijala za nuklearnu bombu, ako to želi, na najmanje godinu dana sa otprilike dva do tri mjeseca. Većina stručnjaka kaže da je vrijeme sada kraće nego kada je dogovor sklopljen.

Iran negira da ima namjeru proizvesti oružje.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.