4.3.2022. 21:23
0
Putin potpisao prijedlog zakona o kažnjavanju "lažnih izvještaja"
Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je potpisao prijedlog zakona kojim se uvodi zatvorska kazna do 15 godina za širenje informacija protiv pozicije ruske vlade u ratu u Ukrajini.

Prijedlog zakona kriminalizira namjerno širenje onoga što Rusija smatra “lažnim izvještavanjem” o ratu, i brzo su ga usvojila oba doma parlamenta tokom dana.

Ruske vlasti u više su navrata osuđivale izvještaje o ruskim vojnim nazadovanjima i o pogibijama civila u Ukrajini kao “lažne izvještaje”. Državni mediji nazivaju rusku invaziju na Ukrajinu kao “specijalnu vojnu operaciju” umjesto “rat” ili “invazija”.

Zakon predviđa kazne do tri godine zatvora ili globe zbog širenja onoga što vlasti smatraju lažnom viješću o vojsci, ali je maksimalna kazna povišena na 15 godina zbog onoga što vlasti smatraju da vodi do “teških posljedica”, prenosi AP.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.