20.6.2022. 22:34
0
Volodimir Zelenski: Afrika je talac ruskog rata u Ukrajini
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je Afriku "taocem" ruskog rata tokom današnjeg obraćanja Afričkoj uniji (AU).
Ruska invazija i blokada ukrajinskog izvoza žitarica izazvali su nestašicu žitarica i đubriva i doveli milione ljudi u opasnost od gladi.  Predsjedavajući komisije AU rekao je da postoji "hitna potreba za dijalogom" kako bi se obnovila globalna stabilnost. Zapadne zemlje pozvale su Rusiju da oslobodi ogromne ukrajinske zalihe žitarica, javlja BBC.


- Afrika je zapravo talac onih koji su pokrenuli rat protiv naše države - rekao je Zelenski u svom govoru.


Rekao je da je njegova vlada bila uključena u "složene pregovore" za deblokiranje rezervi žitarica zarobljenih u ukrajinskim crnomorskim lukama.

- Ovaj rat može izgledati veoma dalek vama i vašim zemljama. Ali cijene hrane koje katastrofalno rastu već su donijele rat u domove miliona afričkih porodica - rekao je on u obraćanju.


(Amer M.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.