6.7.2022. 15:06
0
Kina kritikovala Sjedinjene Države i NATO uoči sastanka Blinkena i Wanga
Kina je u srijedu oštro kritikovala Sjedinjene Države i NATO, nekoliko dana uoči sastanka između američkog državnog sekretara Antony Blinkena i kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija.

Komentari portparola kineskog ministarstva, Zhao Lijiana, naglašavaju sve napetije odnose dvije zemlje, skupa s kineskim sve ratobornijim pristupom međunarodnim odnosima i energičnim odbacivanjima međunarodnih kritika.

Na prošlosedmičnom samitu NATO-a u Madridu, Blinken je optužio Kinu da “nastoji da podrije međunarodni poredak zasnovan na pravilima”.

U današnjim komentarima, Zhao je također izjavio da je “takozvani poredak zasnovan na pravilima zapravo porodična vladavina nekolicine zemalja koje služe američkim interesima”.

Washington “poštuje međunarodna pravila samo kada ih smatra primjerenim za sebe”, kazao je on i dodao da se NATO “mora odreći slijepe vjere u vojnu moć”.

Američko-kineskim odnosima dominiraju brojna sporenja, od trgovine do ljudskih prava, Tajvana i kineskih pretenzija u Južnom kineskom moru.

Kina, u međuvremenu, odbija da osudi Rusiju zbog njenog četveromjesečnog rata protiv Ukrajine, kritikujući sankcije protiv Moskve koje su uvele članice NATO-a, i optužuje Washington i njegove saveznike da provociraju sukob.

Rusija i Kina osnažile su političke, ekonomske i vojne veze, stvarajući savezništvo na polju vanjske politike kako bi se usprotivili uticaju liberalnih demokratija. Sedmicama uoči ruske februarske invazije, kineski čelnik Xi Jinping ugostio je ruskog kolegu Vladimira Putina na sastanku na kome su obećali partnerstvo “bez granica”.

NATO je na svom samitu po prvi put izdvojio Kinu kao jedan od strateških prioriteta za narednu deceniju.

U današnjim komentarima tokom brifinga za novinare, Zhao je izjavio da su SAD “tijesno sarađivale s NATO-m kako bi pojačali konkurentnost Kini i podstaknuli bi grupnu konfrontaciju”.

- Istorija NATO-a je istorija stvaranja sukoba i vođenja ratova, arbitrarnog pokretanja ratova i ubijanja nevinih civila, čak i u ovom danu - kazao je Zhao.

- Činjenice su dokazale da nije Kina ta koja predstavlja sistematski izazov za NATO, i umjesto toga NATO je taj koji donosi sistematski izazov svjetskom miru i sigurnosti, i umjesto toga, NATO se pomalja kao sistematska prijetnja svjetskoj sigurnosti - kazao je.

Očekuje se da se Blinken sastane s Wangom u subotu na sastanku ministara vanjskih poslova grupe 20 vodećih bogatih i zemalja u razvoju na indonezijskom otoku Baliju, prenosi AP.

(FENA/A. Balićevac)

KinaSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.