8.7.2022. 8:32
0
BBC: Pet ključnih razloga pada Borisa Johnsona. Sve je počelo pipanjem muškaraca?!
Prije manje od tri godine britanski premijer Boris Johnson odveo je konzervativce do najveće izborne pobjede od 1987.

Sada je izgubio podršku svojih zastupnika i podnio je ostavku. Kako je došlo do toga, pita BBC, nudeći pet ključnih odgovora.

Za početak BBC navodi posljednji u nizu razloga za jučeranju ostavku premijera Borisa Johnsona na funkciju predsjednika Konzervativne stranke, a posljedično i odricanje od premijerskog mandata, prenosi Tportal.hr.

Afera Chrisa Pinchera

Chris Pincher, sad već bivši zamjenik šefa parlamentarnog kluba konzervativaca, priznao je da je “popio previše” i “osramotio se”, pipajući dvojicu muškaraca u jednom privatnom londonskom klubu.

Pokrenuta lavina završila je – padom premijera. Downing Street prvo je rekao da Johnson nije bio svjestan “konkretnih optužbi” prije nego što je u februaru imenovao Pinchera na navedenu poziciju.

BBC je 4. jula objavio da je Johnson bio svjestan službene pritužbe, što je potvrdio i lord McDonald. Johnson je potom priznao da mu je to rečeno 2019. i izvinio se zbog imenovanja Pinchera.

Partygate

Johnson je u aprilu kažnjen zbog kršenja pravila karantina nakon što je prisustvovao zabavi povodom svog rođendana u junu 2020.

Također se zvinio jer je otišao na zabavu u vrtu Downing Streeta tokom prvog zatvaranja zbog pandemije.

Policija je izdala ukupno 126 kazni za 83 osobe zbog kršenja pravila karantina u Downing Streetu i Whitehallu. Lani u decembru, Johnson je u Zastupničkom domu rekao da su “sve smjernice u potpunosti poštovane”.
 
Povećanje poreza u kriznom vremenu

Inflacija je naglo skočila u 2022. na trenutnu stopu od 9,1 posto. Mnogi su razlozi bili izvan kontrole Borisa Johnsona.

Ruska invazija na Ukrajinu, naprimjer, dovela je do rasta cijena nafte i hrane.

I dok je vlada poduzela neke korake – poput smanjenja poreza na gorivo za pet penija po litri – također je nastavila s povećanjem poreza na način da svako ko zarađuje više od 34.000 funti godišnje više i plaća.

“Usred najgore krize troškova života desetljećima”, rekao je čelnik laburista Keir Starmer, “vlada je odlučila povećati poreze za radnike”.

Frka oko Owena Patersona

U oktobru 2021. odbor Donjeg doma Parlamenta suspendirao je na 30 dana tadašnjeg konzervativnog zastupnika Owena Patersona zbog kršenja pravila lobiranja kako bi pokušao pogodovati kompanijama koje su ga plaćale.

Ali konzervativci – predvođeni premijerom – osujetili su suspenziju i uspostavili novi odbor koji će provjeriti kako su provedene istrage. Nakon pobune Paterson je dao ostavku.

Nefokusiranost i bezidejnost

Boris Johnson osvojio je veliku parlamentarnu većinu zahvaljujući politici okončanja Brexita.

Ali od tada, kažu kritičari, u Downing Streetu nedostaje fokusa i ideja.

Uoči junskog glasanja o nepovjerenju, bivši konzervativni ministar Jeremy Hunt optužio je Johnsona za nedostatak “integriteta, kompetencije i vizije”. Nakon posljednjeg poraza na međuizborima, Johnson je rekao da se neće podvrgnuti “psihološkoj transFormaciji”.

Ali, to više neće biti briga konzervativnih zastupnika.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.