10.7.2022. 22:42
0
Objava iz Seula: Sjeverna Koreja ispalila rakete iz višecjevenih bacača?!
FOTO: Radio Slobodna Evropa (RSE)
Sjeverna Koreja ispalila je rakete iz višecjevnih bacača, objavila je u nedjelju, 10. jula južnokorejska vojska, navodeći da to predstavlja najnoviju u nizu provokacija zemlje koja ima nuklearno oružje, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Južnokorejska vojska je uočila projektile koji su, kako izgleda, ispaljivanji iz sjevernokorejske artijerije, saopštio je generalštab vojske u Seulu.

“Naša vojska je primijetila tragove, kako se sumnja, ispaljivanja iz višecjevnih bacača raketa iz Sjeverne Koreje danas popodne”, navodi se u saopštenju i dodaje da je južnokorejska vojska pojačala nadzor i stanje pripravnosti u bliskoj saradnji sa SAD, navedeno je u tekstu RSE.

Južnokorejski predsjednički biro za nacionalnu bezbjednost održao je sastanak i naveo da se pažljivo prati situacija u slučaju dodatne upotrebe višecjevnih bacača iz Pjongjanga. Sjeverna Koreja ove godine je izvršila niz proba naoružanja, a ispaljena je i interkontinentalna balistička raketa prvi put od 2017. Seul i Vašington ocjenjuju da bi režim Kim Džong Una mogao uskoro da izvrši sedmu nuklernu probu, što bi naišlo na “brz i energičan” odgovor, upozorila je pomoćnica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.

Prošlog mjeseca južnokorejski ministar odbrane Li Džong-sup rekao je da će Seul pojačati svoje vojne kapacitete kao i bezbjednosnu saradnju sa SAD i Japanom da se suprotstavi vojnoj prijetnji iz Pjongjanga.


(Amer M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.