18.8.2022. 19:35
0
Podignuta optužnica protiv napadača na Salmana Rushdieja
Tužilaštvo okruga Šatokva na zapadu američke države Njujork objavilo je da je podignuta optužnica protiv čovjeka koji je nedavno napao pisca Salmana Rushdieja.

Optuženi Hadi Matar trebalo bi da se pojavi pred sudom u okrugu Šatokva, gdje se desio napad. Matar je uhapšen 12. avgusta nakon što je više puta ubo Rushdieja tokom predavanja i teško ga ranio.

Okružni tužilac Jason Shmit je napad nazvao „unaprijed planiranim“. Matar se ranije preko advokata izjasnio da nije kriv.

Rushdie, britanski književnik indijskog porijekla i autor kontroverznog romana „Satanski stihovi“, zabranjenog u Iranu, čitavu deceniju skrivao se u Velikoj Britaniji. Iranski ajatolah Homeini 1989. izdao je vjerski dekret (fatvu), kojim je vjernicima naredio da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači. Teheran je demantovao da ima bilo kakve veze sa napadačem, prenosi N1. 


(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.