19.8.2022. 19:45
0
Muzeji u Glasgowu će vratiti Indiji sedam ukradenih artefakata
Muzeji u Glasgowu pristali su Indiji vratiti sedam ukradenih artefakata. Smatra se da je to prva repatrijacija u Indiju iz muzeja u Velikoj Britaniji, a još nekoliko će uslijediti nakon ove.


Šest predmeta, uključujući rezbarije iz 14. stoljeća i kamene okvire vrata iz 11. stoljeća, ukradeno je iz svetišta i hramova u 19. stoljeću.

Sedmi predmet, ceremonijalni mač ili tulwar, s njegovim koricama, ukrao je 1905. iz zbirke Nizama iz Hyderabada njegov premijer. Zatim ga je prodao britanskom generalu Sir Archibaldu Hunteru, piše BBC.

Muzeji u Glasgowu rekli su da se vjeruje da su predmeti iz Kanpura, Kolkate, Gwaliora, Bihara i Hyderabada, te se smatra da su neki od njih stari oko 1000 godina.

Sujit Ghosh, vršitelj dužnosti indijskog visokog povjerenika, pozdravio je povrat predmeta.

- Ovi su artefakti sastavni dio našeg civilizacijskog nasljeđa i sada će biti vraćeni kući – rekao je on. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.