29.12.2022. 8:14
0
SAD uvodi testiranje na Covid za posjetitelje iz Kine
Sjedinjene Američke Države još su jedna u nizu zemalja koje su nametnule testiranje na Covid posjetiteljima iz Kine, nakon što je Peking najavio da će ponovo otvoriti granice sljedeće sedmice.

Italija, Japan, Tajvan i Indija također su najavili obavezne testove, dok su Australija i Velika Britanija rekle da nema novih pravila za putnike iz Kine.

Nakon tri godine zatvorenosti prema svijetu, Kina će od 8. januara dopustiti ljudima da putuju slobodnije, međutim, kontinuirani porast Covid infekcija u zemlji izazvao je oprez u ostatku svijeta.

Kina je izvijestila da bilježi oko 5.000 slučajeva dnevno, ali analitičari kažu da su te brojke puno veće i da bi dnevni broj slučajeva mogao bi biti bliži milionu. Prema izvještajima, bolnice su pretrpane, a stanovnici imaju problema da pronađu osnovne lijekove.

U srijedu su SAD saopćile da je nedostatak "adekvatnih i transparentnih" podataka o Covidu u Kini doprinio odluci da se od 5. januara traže testovi na Covid za putnike koji u zemlju ulaze iz Kine, Hong Konga i Makaa, javlja BBC. 

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je da je to potrebno "kako bi se usporilo širenje virusa dok radimo na identificiranju svih potencijalnih novih varijanti koje se mogu pojaviti".

Pekinško ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je saopćilo da se pravila o koronavirusu trebaju uvesti samo na "naučnoj" osnovi i optužilo je zapadne zemlje i medije da preuveličavaju situaciju.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.