20.1.2023. 11:55
0
Tajvanska predsjednica zahvalila se vojsci u poruci za Lunarnu novu godinu
Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen zahvalila se oružanim snagama na odbrani otoka u svojoj novogodišnjoj poruci u petak, rekavši da je vlada očuvala mir suočena s kineskim vojnim vježbama i pritiskom.

Kina, koja smatra otok pod demokratskom vladavinom vlastitom teritorijom, povećala je vojne aktivnosti oko Tajvana u posljednje tri godine, uključujući vojne manevre u blizini otoka u augustu prošle godine nakon što je tadašnja predsjedavajuća Predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi posjetila Tajpeh.

U kratkoj snimljenoj video poruci uoči Lunarne nove godine u nedjelju, najvažnijeg praznika u kineskom govornom području, Tsai je rekla da će ova, kao i prošla godina, biti "puna izazova".

- U suočavanju s vojnim brodovima i avionima kineskih komunista koji često uznemiravaju Tajvan, ili čak izvode vježbe oko Tajvanskog moreuza, vlada čvrsto čuva mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i regiji - rekla je ona.

- Vojska se čvrsto drži svojih pozicija, u potpunosti štiteći nacionalnu sigurnost, braneći našu zajedničku domovinu. Želim da se zahvalim trudu naše braće i sestara u vojsci. U novoj godini, vlada će nastaviti da se trudi na ekonomskom oporavku, da štiti suverenitet i čuva mir - nastavila je Tsai.

Kineske zračne snage redovno su prelazile liniju podijele Tajvanskog moreuza, koja služi kao nezvanična barijera između dvije strane, još od augustovskih vežbi, i izvodile su druge vježbe u blizini Tajvana.

Tsai nije direktno čestitala Novu godinu Kini, nego je uputila najbolje želje "prijateljima" širom svijeta koji slave praznik, koji se također obilježava u zemljama poput Vijetnama i Južne Koreje.

U svom novogodišnjem obraćanju 1. januara, Tsai je ponudila da Kini pruži "neophodnu pomoć" kako bi joj pomogla da se izbori sa rastom broja zaraženih od COVID-19, ali je navela da kineske vojne aktivnosti u blizini otoka nisu od koristi za mir i stabilnost, prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

TajvanKina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.