9.4.2023. 8:18
0
SAD: Pažljivo pratimo kineske vojne vježbe oko Tajvana
Sjedinjene Američke Države pomno prate kineske vježbe oko Tajvana i „ uvjerene su“ da imaju dovoljno resursa i sposobnosti na regionalnom nivou da osiguraju mir i stabilnost, saopštila je u nedjelju de facto američka ambasada na Tajvanu, javlja Reuters.

Kina je započela trodnevne vojne vježbe oko ostrva u subotu, dan nakon što se tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen vratila iz Sjedinjenih Država. Dok je bila u Los Angelesu, na onome što je službeno označeno kao „tranzit“ na povratku iz Centralne Amerike, Tsai se sastala sa predsjednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem, uprkos upozorenjima Pekinga.

„Pomno pratimo akcije Pekinga“, rekao je glasnogovornik Američkog instituta na Tajvanu, koji služi kao de facto ambasada Sjedinjenih Država u odsustvu formalnih diplomatskih veza. „Kao što smo rekli, nema razloga da Peking ovaj tranzit, koji je bio u skladu s dugogodišnjom američkom praksom i politikom, pretvori u nešto što nije ili ga koristi kao izgovor za pretjeranu reakciju“, dodao je portparol. Američki kanali komunikacije s Kinom ostaju otvoreni, a Sjedinjene Države stalno pozivaju na suzdržanost i bez promjene statusa quo, rekao je portparol.

„Konforni smo i uvjereni da imamo dovoljno resursa i sposobnosti u regionu da osiguramo mir i stabilnost i da ispunimo naše obaveze u pogledu nacionalne sigurnosti“, dodao je.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.