16.4.2023. 21:32
0
Deset iranskih vojnika osuđeno zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona
Deset iranskih vojnika osuđeno je na kazne od jedne do 10 godina zatvora zbog uloge u padu ukrajinskog putničkog aviona oborenog u blizini Teherana u januaru 2020., saopćili su danas iranski pravosudni organi.

Prvooptuženi, komandant odbrambenog sistema Tor M-1, osuđen je na deset godina zatvora jer je obaranjem aviona prekršio naređenja, dok je devet vojnika osuđeno na zatvorske kazne od jedne do tri godine.

Komandant sistema odbrane "ispalio je dvije rakete na ukrajinski let PS752, suprotno naređenjima komandnog mesta, bez dobijanja dozvole i kršeći uputstva", navele su iranske vlasti.

Nisu saopćena imena osuđenih, među kojima su četiri službenika sistema odbrane, komandir baze PZO-a i oficir iz kontrolnog centra.

Iranske oružane snage su 8. januara 2020. oborile avion na letu Teheran - Kijev. Tada je poginulo 176 putnika i članova posade, a većina su bili Iranci i Kanađani.

U noći kada se dogodila tragedija, iranska protivzračna odbrana bila je u stanju borbene pripravnosti.

Iran je tada napao bazu koju je koristila američka vojska u Iraku kao odgovor za smrt iranskog generala Kasema Sulejmanija, nekoliko dana ranije, a ubijen je kod Bagdada u američkom napadu.

General je važio za velikog stratega.

Iranske vlasti su tada očekivale američki odgovor na napad na američku bazu u Iraku.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.