23.4.2023. 16:19
0
Ogromno jezero Poopo u Boliviji nestaje usred 20-godišnje suše
Na bolivijskom jezeru Poopo, gdje je nekada bila voda, sada postoji suho korito. Jezero je i ranije pretrpjelo mnoge suše, ali ovo sušno razdoblje je trajalo posljednjih 20 godina zbog kombinovanog uticaja povećane potražnje za vodom i vremenskog ciklusa El Nino, javio je AFP.

„Naši preci su govorili da se jezero vraća svakih 10 godina, ali do sada ga još uvek nema“, kaže Erasmo Suna Flores, vođa iz lokalnog sela Punaca Tinta Maria u jugozapadnom regionu Oruro.

Jezero Poopo je nekada bilo drugo po veličini vodeno tijelo u Boliviji. Bez toga, lokalne zajednice koje su se ranije oslanjale na ribarstvo morale su pronaći nove načine da zarade za život. Mnogi muškarci su otišli da rade u rudnicima, a stanovništvo Punaca Tinta Maria se prepolovilo u posljednjih 10 godina.

Jedna od rijetkih koja još uvijek tamo živi je Evarista Flores Alvarez, koja sada proizvodi i prodaje umjetnine i zanate. „Radimo ovo da bismo preživjeli. Da mogu staviti hranu na sto. Ali ne zarađujemo mnogo novca“, kaže Alvarez. 

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.