23.4.2023. 22:49
0
Kineski ambasador u Francuskoj doveo u pitanje suverenitet Ukrajine
Francuska, Ukrajina i baltičke države Estonija, Latvija i Litvanija izrazile su užasnutost nakon što je kineski ambasador u Parizu doveo u pitanje suverenitet bivših sovjetskih zemalja poput Ukrajine.

Upitan o svom stavu o tome je li Krim dio Ukrajine ili ne, kineski ambasador Lu Shaye rekao je u intervjuu emitiranom na francuskoj televiziji u petak da je historijski bio dio Rusije i da ga je bivši sovjetski čelnik Nikita Hruščov ponudio Ukrajini.

- Ove zemlje bivšeg SSSR-a nemaju stvarni status u međunarodnom pravu jer ne postoji međunarodni sporazum koji bi materijalizirao njihov suvereni status - dodao je Shaye, javlja Reuters.

Francuska je u nedjelju odgovorila izrazivši "punu solidarnost" sa svim pomenutim savezničkim zemljama, za koje je rekla da su stekle svoju nezavisnost "nakon desetljeća ugnjetavanja".

- Konkretno, Ukrajina je međunarodno priznata unutar granica uključujući Krim 1991. od cijele međunarodne zajednice, uključujući Kinu - rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik je dodao da će Kina morati razjasniti podražvaju li ovi komentari njezin stav ili ne.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.