30.5.2023. 11:45
0
Odnosi Irana i Saudijske Arabije u posljednjih 100 godina: Treća faza relativnog prijateljstva i kako dalje?
FOTO: DW / Saudijska Arabija i Iran/Ilustracija
Saudijska Arabija nije bila pretjerano zainteresirana za vojno savezništvo s Iranom. Nisu bili spremni žrtvovati dugoročni sigurnosni aranžman sa SAD-om.

To bi bilo toliko neuobičajeno kao kada bi Japan izabrao sigurnosn pakt sa Kinom, napuštajući odbrambeni sporazum sa SAD-om. Ovo također objašnjava zašto je Saudijska Arabija 2001. godine potpisala sporazum s Iranom o pitanjima unutrašnje sigurnosti, a ne vojne saradnje, navodi Emir Hadžikadunić za IGES. 

Nedavni sporazum Irana i Saudijske Arabije kojim se obnavljaju njihovi diplomatski odnosi nakon decenije rivalstva i posrednih ratova s pravom je privukao pažnju stručne javnosti. Mnogi su pisali o perspektivi tih odnosa u budućnosti. Drugi su analizirali kako i zašto je Kina posredovala u razgovorima Teherana i Rijada. Međutim, najmanje je onih koji su tražili obrasce njihovog ponašanja iz prošlosti – kada i zašto su te dvije države imale bliske odnose u proteklih 100 godina.

U prethodnom tekstu izdvojili smo dvije odvojene faze relativnog prijateljstva Irana i Saudijske Arabije, prvu od 1925. do kraja 1930-ih godina i drugu od 1946. do 1979. godine. U ovom dijelu analiziramo njihovu treću fazu koja započinje neposredno nakon završetka Hladnog rata. Poštujući obrasce njihovog ponašanja iz prošlosti na kraju odgovaramo na pitanje kuda vodi njihovo posljednje približavanje.

Zajednička odbojnost naspram američkog liberalnog intervencionizma

Treća faza relativnog prijateljstva Irana i Saudijske Arabije izdvaja se od prethodne dvije. Ovaj put se njihovi problematični odnosi iz 1980-ih godina popravljaju na prelazu iz bipolarnog u unipolarni svijet. Uvidom u diplomatski korespodenciju od 1990. godine do danas uočava se period relaksacije odnosa (détente) od 1991. do 1997. godine koji evoluira u fazu međusobnog približavanja od 1997. do 2007. godine. Iran i Saudijska Arabija obnovili su diplomatske odnose 1991. godine nakon neposrednih razgovora ministara vanjskih poslova u Omanu. Ubrzo su razmjenili ambasadore, uspostavili direktan avio saobraćaj, obnovili trgovinske veze, a iranski hodočasnici su ponovo krenuli ka svetim mjestima, Meki i Medini. Važno je naglasiti da su Iran i Saudijska Arabija također koordinirali svoje vanjskopolitičke aktivnosti u okviru Organizacije islamske konferencije nakon izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu. U nastavku tabelana hronologija odnosa Irana i Saudijske Arabije od 1991 do 1997. godine. 


Opširnije pročitajte OVDJE


(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.