4.6.2023. 9:03
0
Indonezija predložila mirovni plan za Ukrajinu: Demilitarizovane zone i referendumi na „spornim“ područjima
Indonezijski ministar odbrane Prabowo Subianto predložio je mirovni plan za okončanje rata u Ukrajini, pozivajući na demilitarizovanu zonu i referendum nadgledan od strane Ujedinjenih nacija na, kako je rekao, spornoj teritoriji, javio je Reu

ters. 

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko odbacio je plan, ponovivši stav Kijeva da Rusija treba da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

Subianto je pozvao odbrambene i vojne zvaničnike, okupljene na sastanku Shangri-La dijaloga u Singapuru, da izdaju deklaraciju kojom pozivaju na prekid neprijateljstava. Predložio je plan u više tačaka koji uključuje prekid vatre i uspostavljanje demilitarizovane zone povlačenjem 15 kilometara od prednjeg položaja svake strane.

Demilitarizovanu zonu treba da nadgledaju i nadgledaju mirovne snage raspoređene od strane UN-a, rekao je on, dodajući da bi UN-ov referendum trebalo da bude održan „kako bi se objektivno utvrdile želje većine stanovnika različitih spornih područja“. 

Nikolenko je rekao da je Rusija izvršila čin agresije, okupirajući ukrajinske teritorije, a svaki prijedlozi za prekid vatre bi joj omogućili da se pregrupiše i ojača. „Nema spornih teritorija između Ukrajine i Ruske Federacije za održavanje referenduma“, rekao je on.

„Na okupiranim teritorijama ruska vojska čini ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Rusija sada na sve moguće načine pokušava poremetiti ukrajinsku kontraofanzivu“, dodao je.

Prijedlog Indonezije uslijedio je nakon prošlogodišnje posjete predsjednika Joko Widodoa Moskvi i Kijevu, gdje je ponudio da bude posrednika između njihovih lidera i ponovo pokrene mirovne pregovore. U to vrijeme bio je predsjedavajući grupe G20. 



(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.