7.6.2023. 13:30
1
Bivši obavještajni službenik tvrdi: SAD posjeduju letjelice neljudskog porijekla
FOTO: Screenshot / Ilustracija
Bivši američki obavještajni službenik tvrdi da vlada posjeduje "netaknute i djelimično netaknute" letjelice neljudskog porijekla, te da se to nezakonito skriva of američkog Kongresa, prenosi Guardian.

David Grusch, koji je vodio analizu neobjašnjivih anomalnih pojava (NAP) u okviru američke agencije Ministarstva odbrane, je za Debrief rekao da je pretrpio odmazdu kada je predao povjerljive informacije o vozilima Kongresu. On je napustio poziciju u aprilu nakon 14-godišnje karijere u američkoj obavještajnoj službi.

Jonathan Grey, trenutni američki obavještajni službenik u Nacionalnom zračnom i svemirskom obavještajnom centru (Nasic), potvrdio je postojanje “egzotičnog materijala” za Debrief, te dodao: “Nismo sami“.

Kako navodi Guardian, razotkrivanja su uslijedila nakon što su posljednjih godina brojni vjerodostojni izvještaji oživjeli pažnju javnosti za vanzemaljske letjelice, a potencijalno i posjete.

Pentagon je 2021. godine objavio izvještaj o NAP-ovima, termin koji preferira veći dio vanzemaljske zajednice u odnosu na “NLO”, u kojem se navodi da je pronađeno više od 140 slučajeva susreta s ovakvim letjelicama koji se ne mogu objasniti.

Izvještaj je uslijedio nakon curenja vojnih snimaka koji su pokazali očigledno neobjašnjiva dešavanja na nebu, dok su mornarički piloti svjedočili da su često imali susrete sa čudnim letjelicama u blizini američke obale.

U intervjuu novinarima Debriefa Leslie Kean i Ralph Blumenthal, koji su prethodno razotkrili postojanje tajnog programa Pentagona koji je istraživao NLO-e, Grusch je rekao da su američka vlada sakupljala dijelove neljudskih letjelica, a u nekim slučajevima i cijele letjelice već decenijama.

“Ne govorimo o prozaičnom porijeklu ili identitetima. Materijal uključuje netaknuta i djelimično netaknuta vozila”, rekao je Grusch.

Rekao da je analiza utvrdila da je ovaj materijal “egzotičnog porijekla”, što znači “neljudska inteligencija, bilo vanzemaljskog ili nepoznatog porijekla“.

Grey, koji analizira neobjašnjive anomalne pojave u Nasicu, potvrdio je Gruschov izvještaj, te dodao da ovakve pojave nisu samo ograničene na Sjedinjene Države, te da je ovo “globalni fenomen”.

Novinari Debriefa su razgovarali s nekoliko Gruschovih bivših kolega, a oni su ga navodno pohvalili. U ocjeni njegovog rada iz 2022. godine u koji su novinari imali uvid je Grusch opisan kao “oficir sa najjačim mogućim moralnim kompasom”.

Nick Pope, koji je ranih 1990-ih proveo istražujući NLO-e za britansko Ministarstvo odbrane (MoD), rekao je da su izjave Gruscha i Greya “veoma značajne”.

“Jedna je stvar imati priče na blogovima o zavjerama, ali ovo to podiže na sljedeći nivo, s pravim insajderima koji su spremni govoriti“, rekao je Pope.

“Kada ovi ljudi podnesu ove formalne žalbe, oni to čine uz razumijevanje da, ako su svjesno dali lažnu izjavu, podliježu prilično velikoj novčanoj kazni i/ili zatvoru”, rekao je.

Debrief je objavio da je Gruschovo znanje o materijalima i vozilima neljudskog porijekla zasnovano na “opsežnim intervjuima sa visokim obavještajnim zvaničnicima”.

Rekao je da je Kongresu prijavio postojanje “programa skupljanja” NLO materijala.

U članku Grusch ne tvrdi da je lično vidio letjelice vanzemaljaca, niti kaže gdje bi mogle biti držane. Zamolio je Debrief da zadrži detalje o odmazdi vladinih zvaničnika protiv njega zbog istrage koja je u toku.

U junu 2021. godine, u izvještaju Ureda direktora nacionalne obavještajne službe navodi se da je od 2004. do 2021. bilo 144 susreta između vojnih pilota i NAP-a, od kojih je 80 zabilježeno na više senzora. Samo jedan od 144 susreta mogao se objasniti sa “visokim povjerenjem”, a u pitanju je bio balon.

Nakon povećanog interesa javnosti i nekih američkih senatora, Pentagon je u julu 2022. osnovao Ured za rješavanje anomalija, zadužen za praćenje ovakvih slučajeva.

U decembru prošle godine, kancelarija je saopštila da je primila “nekoliko stotina” novih izveštaja, ali do sada nema dokaza o vanzemaljskom životu.

Objavljivanje tvrdnji Grusha i Greya dolazi nakon što je panel koji je američka svemirska agencija NASA zadužila za istraživanje neobjašnjivih anomalnih fenomena utvrdio da stigma oko prijavljivanja ovakvih slučajeva i uznemiravanje onih koji ih prijavljuju susrete ometaju njen rad.

Piloti mornarice koji su 2021. podijelili svoja iskustva o susretu s neobjašnjivim objektima tokom vojnih letova rekli su da su oni, i drugi, odlučili da ne prijavljuju te slučajeve interno, zbog straha da bi to moglo ometati njihove karijere.

Američko Ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar za Guardian.

Nasa je odgovorila: “Jedan od Nasinih ključnih prioriteta je potraga za životom negdje drugdje u svemiru, ali do sada NASA nije pronašla nijedan vjerodostojan dokaz o vanzemaljskom životu i nema dokaza da su NAP-ovi vanzemaljski. Međutim, NASA istražuje Sunčev sistem i šire kako bi nam pomogla da odgovorimo na fundamentalna pitanja, uključujući da li smo sami u svemiru", prenosi N1. 



(A.R.)


SADNASA
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.