6.7.2023. 18:21
0
Greta Thunberg pred sudom
Švedska ekološka aktivistkinja Greta Thunberg ovog mjeseca ide pred sud optužena za "nepokornost policiji" tokom protesta, saopštili su švedski tužioci.

Thunberg (20) se u junu pridružila grupi mladih demonstranata koji su blokirali naftne tankere u Malmeu odakle je odbila da se udalji kada je policija to naredila, prenosi BBC. Ona bi zbog toga mogla biti kažnjena sa šest mjeseci zatvora ili novčanom kaznom.

"Tužilac je podnio optužnicu protiv mlade žene koja je 19. juna ove godine učestvovala u klimatskim demonstracijama koje su izazvale prekid saobraćaja u Malmeu", saopštilo je tužilaštvo i dodalo da je Thunberg odbila da ode s protesta.

Na suđenje 24. jula su pozvani Thunberg i tri demonstranta grupe "Reclaim the Future" koja je šest dana blokirala luku zahtijevajući mjere protiv klimatske krize.

"Klimatska kriza je već pitanje života i smrti za bezbroj ljudi", napisala je Thunberg na Instagramu kada se pridružila protestu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.