8.7.2023. 16:52
0
Kijev ga jedva čeka: SAD u Ukrajinu šalju kontroverzno i razorno oružje koje je zabranjeno u većini svijeta
Sjedinjene Države u petak su objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će po prvi put uključivati kasetne bombe odnosno municiju, rekli su zvaničnici odbrane za CNN.

CNN je prošle sedmice izvijestio da administracija američkog predsjednika Joea Bidena snažno razmatra odobravanje transfera kontroverznog oružja Ukrajini, čije se snage bore da ostvare velike dobitke u kontraofanzivi.

Evo šta trebate znati o oružju – i zašto je ono kontroverzno.

Šta je kasetna municija?

Kasetna municija, koja se naziva i kasetne bombe, su kanisteri koji nose desetine do stotine manjih bombi, takođe poznatih kao podmunicija. Kanisteri se mogu baciti iz aviona, lansirati iz projektila ili ispaljivati iz artiljerije, pomorskih topova ili raketnih bacača.

Kanisteri se otvaraju na propisanoj visini, u zavisnosti od površine ciljane mete, a bombe iznutra se šire po tom području. Oni su spojeni pomoću tajmera da eksplodiraju u zraku ili na tlu, šireći gelere koji su dizajnirani da ubijaju trupe ili uklanjaju oklopna vozila kao što su tenkovi.

Koju vrstu kasetne bombe SAD daju Ukrajini?

SAD imaju zalihe kasetne municije poznate kao DPICM, ili poboljšane konvencionalne municije dvostruke namjene, koju više ne koriste nakon što su postupno ukinute 2016.

Prema članku na web stranici američke vojske eArmor, DPICM-ovi koje će Washington dati Kijevu ispaljeni su iz haubica kalibra 155 mm, a svaki kanister nosi 88 bombi. Svaka bomba ima smrtonosni domet od oko 10 kvadratnih metara, tako da jedan kanister može pokriti površinu do 30.000 kvadratnih metara (oko 7,5 hektara), u zavisnosti od visine na kojoj se bombe ispuštaju.

Bombe u DPICM-u imaju oblikovana punjenja koja, kada udare u tenk ili oklopno vozilo, “stvaraju metalni mlaz koji perforira metalni oklop”, kaže se u članku, dodajući da može biti potrebno 10 ili više bombi da se uništi oklopno vozilo, ali može uzeti samo jedan da onesposobi oružje oklopnog vozila ili ga učini nepokretnim.

Da li su kasetne bombe ranije korištene u ratu u Ukrajini?

Da, i Ukrajinci i Rusi su koristili kasetne bombe otkako su moskovske snage izvršile invaziju u februaru 2022. U skorije vrijeme, ukrajinske snage su počele da koriste kasetnu municiju koju je obezbijedila Turska na bojnom polju.

Ali ukrajinski zvaničnici guraju SAD da obezbijede svoju kasetnu municiju od prošle godine, tvrdeći da bi one obezbijedile više municije za artiljerijske i raketne sisteme koje je obezbijedio Zapad, i pomogle da se smanji brojčana superiornost Rusije u artiljeriji.

Zašto je kasetna municija kontroverznija od drugih bombi?

Kako bombe padaju na široko područje, mogu ugroziti civile.

Osim toga, prema Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, negdje između 10 i 40 posto municije ne eksplodira. Neeksplodirana municija tada može biti detonirana civilnom aktivnošću godinama ili čak decenijama kasnije.

Koalicija za kasetnu municiju, aktivistička grupa koja pokušava da zabrani oružje svuda, kaže da potencijalno smrtonosna kasetna podmunicija i dalje miruje u Laosu i Vijetnamu 50 godina nakon upotrebe.

U saopćenju od petka, Human Rights Watch navodi da su i Ukrajina i Rusija ubijale civile upotrebom kasetne municije u dosadašnjem ratu.

“Kasetna municija ostaje jedno od najizdajnijih oružja na svijetu. Oni ubijaju i sakate neselektivno i uzrokuju široko rasprostranjenu ljudsku patnju”, rekao je Gilles Carbonnier, potpredsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog križa, na konferenciji o municiji u Švicarskoj prošle godine.

“Svaka upotreba kasetne municije, bilo gdje, od bilo koga, mora biti osuđena”, rekao je Carbonnier.

Veliki dio svijeta je zabranio upotrebu ovog oružja kroz Konvenciju o kasetnoj municiji (CCM), koja također zabranjuje njihovo skladištenje, proizvodnju i prijenos.

Iako su se 123 zemlje pridružile toj konvenciji, Sjedinjene Države, Ukrajina, Rusija i 71 druga država nisu.

Upotreba municije za napad na neprijateljske trupe ili vozila nije protivzakonita prema međunarodnom pravu, ali udaranje civila oružjem može predstavljati ratni zločin, navodi Human Rights Watch.

Gdje su prije korištene kasetne bombe?

Kasetno oružje korišteno je još u Drugom svjetskom ratu i u više od tri desetine sukoba od tada, prema Koaliciji za kasetnu municiju.

SAD su posljednji put koristile oružje u Iraku od 2003. do 2006. godine, kaže koalicija.

Američke snage su počele da ih ukidaju 2016. godine zbog opasnosti koju predstavljaju za civile, navodi se u saopćenju Centralne komande SAD iz 2017.


(Admir O.)

SADBombe
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.