10.7.2023. 22:30
0
Pregovori sa Rusijom, Kinom i Južnom Korejom: Turska pregovara o izgradnji još dvije nuklearke
FOTO: Agencije
Turska želi izgraditi još dvije nuklearne elektrane na svojoj teritoriji, a o tim projektima pregovara sa Rusijom, Kinom i Južnom Korejom.

Ankara planira da jedna nuklearna elektrana bude u provinciji Sinop, a druga u Trakiji, prenosi TASS.

"Do 2050. godine Turska će proizvoditi više od 20.000 megavata nuklearne energije, što je skoro četiri puta više od proizvodnje nuklearne elektrane Akuju", rekao je Bajraktar.

On je precizirao da će neke nuklearne elektrane biti velike - kao one u Sinopu i Trakiji, dok će Ankara dobijati energiju i iz malih modularnih reaktora.

"Po pitanju reaktora blisko sarađujemo sa Velikom Britanijom i SAD, a i mi možemo da ih proizvedemo", naveo je Bajraktar, prenosi Slobodna Bosna.

Turski ministar je istovremeno pohvalio tekuće radove na izgradnji nuklearne elektrane Akuju, koju na teritoriji Turske gradi Rusija.

"Akuju je najveće nuklearno gradilište na svijetu, sa četiri reaktora koji se grade istovremeno. Sljedeće godine počinjemo da proizvodimo energiju iz ove elektrane", zaključio je turski ministar energetike Alparslan Bajraktar, prenosi b92. 


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.