12.7.2023. 15:40
0
Članice G7 potpisale zajedničku deklaraciju: Sigurnosne garancije za Ukrajinu
FOTO: EPN
Članice G7 potpisale su zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi dugoročna sigurnosna i ekonomska podrška koju planiraju pružiti Ukrajini uslijed ruske invazije, kao i podrška za olakšavanje “reformske agende” koja će Ukrajini pružiti “dobro upravljanje neophodno za napredovanje ka evroatlantskim težnjama”, navodi Guardian.

U deklaraciji se navodi kako će G7 podržati Ukrajinu:

Osigurati održive snage sposobne da brane Ukrajinu sada i odvrate rusku agresiju u budućnosti obezbjeđivanjem moderne vojne opreme, preko kopna, zraka i mora, razmjenom obavještajnih podataka i obukom ukrajinskih snaga.

Jačati ekonomske stabilnosti i otpornosti Ukrajine, uključujući napore za rekonstrukciju i oporavak, kako bi se stvorili uslovi pogodni za promicanje ekonomskog prosperiteta Ukrajine, uključujući njenu energetsku sigurnost.

Pružiti tehničku i finansijsku podršku za trenutne potrebe Ukrajine koje proizilaze iz ruskog rata, kao i omogućavanje Ukrajini da nastavi s provedbom efikasne reformske agende koja će podržati dobro upravljanje neophodno za napredovanje ka njenim euroatlantskim težnjama.

Kako navodi Guardian, u deklaraciji se također navodi da će u slučaju budućeg ruskog oružanog napada G7 pružiti Ukrajini brzu i trajnu sigurnosnu pomoć, uključujući modernu vojnu opremu i ekonomsku pomoć.

Deklaracija također prepoznaje “potrebu za uspostavljanjem međunarodnog mehanizma za nadoknadu štete, gubitka ili povreda izazvanih ruskom agresijom”.

U zamjenu za ovu podršku, Ukrajina bi se obavezala na reforme “kako bi istakla svoju posvećenost demokratiji, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava i sloboda medija”, te bi “iznijela svoju ekonomiju na održivi put” i ojačala “demokratsku civilnu kontrolu nad vojskom”, prenosi N1.


(Elmedina H.)

UkrajinaG7
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.