16.7.2023. 19:15
0
Većina ljudi u Njemačkoj smatra crkveni porez zastarjelim
Gotovo tri četvrtine stanovništva u Njemačkoj smatra crkveni porez zastarjelim, te kako nije više relevantan za današnje vrijeme.

Prema rezultatima ankete koju je u ime Njemačke novinske agencije proveo Institut za istraživanje javnog mnijenja Yougov, 74 posto ispitanika smatra da ubiranje crkvenog poreza više nije primjereno vremenu. Samo 13 posto ispitanika smatra da je ovaj porez primjeren. Grupa od 13 posto nije komentirala ovo pitanje.

Prema podacima Njemačke biskupske konferencije (DBK), Katolička crkva je prošle godine prikupila više od 6,8 milijardi eura crkvenih poreza, unatoč padu broja članova. Za Evangeličku crkvu (EKD) u Njemačkoj ta je brojka iste godine iznosila 6,2 milijarde eura.

Prema procjeni koju su 2019. objavile dvije velike crkve, crkveni porezni prihodi trebali bi doseći 25 milijardi eura do 2060. zbog povećanih plaća poreznih obveznika, a ostati na 13 milijardi eura zbog gubitka članova.

U anketi koju je proveo Yougov, 43 posto onih koji se izjašnjavaju kao kršćani navelo je crkvene poreze kao razlog za napuštanje crkve, dok je 49 posto navelo skandale seksualnog zlostavljanja.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.