18.7.2023. 18:44
0
Evropski parlament traži hapšenje Lukašenka
FOTO: AFP
Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta pozvao je danas zemlje i institucije EU da traže nalog Međunarodnog krivičnog suda /MKS/ za hapšenje predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka zbog, kako su naveli, njegovog učešća u evakuaciji djece iz područja borbenih dejstava u Ukrajini.

Institucije EU i države članice su pozvane da preduzmu sve neophodne korake na međunarodnom nivou da bi omogućili krivično gonjenje bjeloruskih političkih i vojnih lidera odgovornih za “zločine protiv čovječnosti i genocid”, prenosi N1.

Budući da je MKS već izdao naloge za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i komesarke za prava djeteta Marije Lavove-Belove, evroposlanici su ovaj sud pozvali da razmotri sličan nalog za hapšenje Lukašenka.

Odbor je danas odobrio izvještaj o situaciji u Bjelorusiji, u kome se navodi da “poslanici Evropskog parlamenta sa velikom zabrinutošću prate očiglednu političku, ekonomsku, vojnu i kulturnu potčinjenost Bjelorusije Moskvi, čineći zemlju de fakto satelitskom državom koja takođe ima taktičko nuklearno oružje pod ruskom komandom”.

S tim u vezi, Evropski parlament poziva države i institucije EU da “ne priznaju bilo kakve sporazume koji su sklopili Minsk i Rusija koji ustupaju suverenitet zemlje protiv volje bjeloruskog naroda”.

Od vremena hladnog rata, američke taktičke nuklearne avijacijske bombe “B-61” stalno su raspoređene u Njemačkoj, Italiji, Belgiji i Holandiji, navodi TASS.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.