26.7.2023. 13:42
0
Rusija podiže starosnu granicu za vojnu regrutaciju uslijed nedostatka ljudstva
FOTO: Shutterstock
Od 2024. godine svi ruski državljani u dobi od 18 do 30 godina biti pozvani na godinu dana služenja vojnog roka, a onima koji su uručeni pozivima zabranit će napuštanje zemlje, prenosi Guardian.

Ruski parlament izglasao je povećanje maksimalne starosne granice za regrutaciju muškaraca sa 27 na 30, čime je povećan broj mladića koji su obveznici godinu dana služenja vojnog roka, prenosi N1.

Prijedlog zakona dolazi u trenutku kada Moskva nastoji da popuni svoje snage na liniji fronta u Ukrajini bez pribjegavanja još jednoj mobilizaciji, što je bio korak koji je Kremlj poduzeo prošlog septembra, a koji se pokazao nepopularnim.

“Od 1. januara 2024. godine građani starosti od 18 do 30 godina biće pozivani na služenje vojnog roka“, saopšteno je iz Donjeg doma parlamenta nakon što je prijedlog zakona usvojen u drugom i trećem čitanju.

Kako navodi Guardian, zakon također zabranjuje regrutima da napuste zemlju nakon što im kancelarija za prijem pošalje nacrt obavještenja.

Prijedlog zakona tek treba da odobri gornji dom i da ga potpiše predsednik Vladimir Putin, koraci koji se smatraju samo formalnošću.

Ranije je u Rusiji bila obavezna jedna godina služenja vojnog roka za muškarce od 18 do 27 godina uz regrutaciju dva puta godišnje. Zastupnici su također rekli da odustaju od prvobitnog prijedloga da se starosna granica za regrutovanje postepeno pomjeri na između 21 i 30 godina.

“Formulacija nacrta zakona je promenjena jer je demografska situacija ozbiljna i utiče na obim resursa za mobilizaciju”, rekao je za agenciju Interfaks Andrej Kartapolov, šef komiteta Dume za odbranu.

Također je u utorak Duma usvojila zakon koji značajno povećava novčane kazne za one koji se ne pojave u kancelariji za regrutaciju nakon što se prime obaveštenje. Prijetiće im novčana kazna do 30.000 rubalja (oko 330 dolara) kada zakon stupi na snagu 1. oktobra. Maksimalna kazna trenutno iznosi 3.000 rubalja.

Zakon usvojen u utorak također daje ruskim guvernerima ovlasti da osnivaju regionalne paravojne jedinice tokom perioda mobilizacije ili vanrednog stanja. Ove jedinice bi finansirala i naoružala država i dobile bi pravo da obaraju dronove, bore se protiv neprijateljskih diverzantskih grupa i vode protivterorističke operacije.

Rusija je 2022. godine objavila plan da poveća svoje profesionalno i regrutovano borbeno osoblje za više od 30% na 1,5 miliona, što je ambiciozan zadatak otežan njenim velikim ali i dalje neotkrivenim brojem vojnih lica koja su poginula u Ukrajini. U septembru je desetine hiljada ljudi pobjeglo iz Rusije nakon što je Putin najavio mobilizaciju 300.000 rezervista da podrže moskovske snage u Ukrajini.

U aprilu su ruski zakonodavci usvojili zakon kojim se uspostavlja digitalni sistem obavještavanja o regrutaciji. To je omogućilo da se pozivni papiri uručuju putem interneta umjesto lično, što je uveliko olakšalo mobilizaciju Rusa u vojsku.

Obavezna vojna služba je dugo bila osjetljivo pitanje u Rusiji, gdje se mnogi muškarci trude da izbjegnu primanje regrutnih papira tokom perioda poziva koji se obavlja dva puta godišnje, prenosi N1.

Regruti ne mogu legalno biti raspoređeni da se bore izvan Rusije i u teoriji su bili izuzeti od septembarske mobilizacije, iako su neki regruti greškom poslati na front.

Međutim, Rusija je jednostrano proglasila četiri ukrajinska regiona svojom teritorijom prošlog septembra, što je potez koji nije međunarodno priznat, a podstaklo je strah da bi vojni obveznici sada mogli legalno da budu poslati tamo u borbu.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.