22.8.2023. 10:55
0
Inflacija u eurozoni u julu 5,3, a u Mađarskoj 17,5 posto
Godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 5,3 posto u julu 2023. godine, u odnosu na 5,5 posto u junu, objavio je Eurostat. Godinu ranije stopa inflacije u evrozoni bila je 8,9 posto.

Godišnja inflacije u Evropskoj uniji iznosila je 6,1 posto u julu 2023. godine, u odnosu na 6,4 posto u junu. Godinu ranije, stopa inflacije u EU je bila 9,8 posto, objavio je Eurostat.

Najniže godišnje stope registrovane su u Belgiji 1,7 posto, Luksemburgu dva posto i Španiji 2,1 posto.

Najveće godišnje stope inflacije zabilježene su u Mađarskoj 17,5 posto, a u Slovačkoj i Poljskoj 10,3 posto.

U poređenju sa junom, godišnja inflacija je pala u devetnaest država članica, ostala stabilna u jednoj i porasla u sedam.

U julu, najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije u eurozoni dale su usluge (2,47 procentnih poena), zatim hrana, alkohol i duhan (2,2 procentna poena), neenergetski industrijski proizvodi (1,26 procentna poena) i energija (minus 0,62 procentnih poena).

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.