29.8.2023. 8:45
0
Putin neće prisustvovati samitu G20 u Indiji
FOTO: AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G20 u Indiji sljedećeg mjeseca.

Umjesto njega doći će šef diplomatije Sergej Lavov, potvrdio je kabinet indijskog premijera Narendre Modija, prenosi Guardian.

Veze od Hladnog rata 
Modijeva kancelarija saopštila je da je premijer razgovarao sa Putinom telefonom, i da je "izrazio razumijevanje" za njegovu odluku da ne prisustvuje samitu 9. i 10. septembra.

New Delhi i Moskva imaju veze još iz Hladnog rata, a Rusija je i dalje daleko najveći indijski snabdjevač oružjem.

Indija se klonila eksplicitnih osuda Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, uprkos tome što teži jačanju bezbjednosnih veza sa SAD.

Pitanja od zajedničkog interesa
Modi i Putin su također razgovarali o "pitanjima od zajedničkog interesa“, uključujući i nedavno završen samit BRICS-a u Južnoj Africi, na koji je Putin odlučio da se obrati putem video-veze.

U martu je Međunarodni krivični sud objavio nalog za hapšenje Putina zbog optužbi za ratni zločin za nezakonito deportovanje ukrajinske djece. Indija nije potpisnica MKS-a.

Kremlj negira optužbe, insistirajući da je nalog protiv Putina "nevažeći“, prenosi Avaz.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.