29.8.2023. 22:45
0
Velika epidemija se širi Poljskom, umrlo već 14 osoba
Lokalne vlasti i dalje istražuju kako je bakterija, koja izaziva bolest, dospjela u vodovod grada Žešov i okoline.

Do sada je 14 osoba umrlo, a više od 150 slučajeva je potvrđeno nakon izbijanja epidemije legionarske bolesti na jugoistoku Poljske prošle sedmice.

Danas je otkriveno devet novih slučajeva. Većina zaraženih se nalazi u bolnici, prenosi BBC.

Lokalne vlasti i dalje istražuju kako je bakterija legionela, koja izaziva bolest, dospjela u vodovod grada Žešov i okoline.

Žešov je centar iz kojeg se šalje vojna i humanitarna pomoć za Ukrajinu. U njemu se nalazi veliki broj američkih trupa.

Nismo dobili nijednu informaciju koja bi ukazala da je riječ o sabotaži“, rekao je Stanislav Zarin iz kabineta poljskog premijera.

On je dodao da specijalne službe žele da isključe sabotažu kao opciju, s obzirom na lokaciju na kojoj je izbila epidemija.

Legionarska bolest je ozbiljna infekcija pluća koja se prenosi udisanjem kapljica kontaminirane vode, ali nije zarazna.

Ljudi se mogu zaraziti prilikom tuširanja, u toaletu ili prilikom upotrebe klima uređaja. Početni simptomi se mogu pomiješati sa gripom.

Osobe starije od 50 godina i oni čiji je imuni sistem ugrožen su posebno osjetljivi na bolest koja se liječi antibioticima.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.