16.9.2023. 9:20
0
TikTok kažnjen sa 345 miliona eura zbog kršenja pravila o privatnosti podataka
Evropski regulatori su u petak kaznili TikTok sa 345 miliona eura zbog propusta u zaštiti privatnosti djece, što je prvi put da je popularna aplikacija za dijeljenje kratkih videa kažnjena zbog kršenja strogih evropskih pravila o privatnosti podataka, javio je AP.

Irska Komisija za zaštitu podataka, vodeći regulator privatnosti za velike tehnološke kompanije čija su evropska sjedišta uglavnom u Dablinu, saopštila je da kažnjava TikTok sa 345 miliona eura i zamjera platformi zbog kršenja koja datira iz druge polovine 2020. godine.

Istraga je otkrila da je proces registracije za tinejdžere rezultirao postavkama koje su njihove račune prema zadanim postavkama učinile javnim, dozvoljavajući svima da gledaju i komentarišu njihove video zapise. Te zadane postavke također su predstavljale rizik za djecu mlađu od 13 godina koja su dobila pristup platformi, iako im nije dozvoljeno.

Također, funkcija „porodičnog uparivanja“ dizajnirana da roditelji upravljaju postavkama nije bila dovoljno stroga, dozvoljavajući odraslima da uključe direktnu razmjenu poruka za korisnike od 16 i 17 godina bez njihovog pristanka. I to je podstaklo tinejdžere na opcije koje su više „nametljive privatnosti“ prilikom prijavljivanja i objavljivanja videa, tvrdi regulator.

TikTok je u saopštenju naveo da se ne slaže s odlukom, „posebno sa visinom izrečene kazne“. Kompanija je istakla da su se kritike regulatora fokusirale na karakteristike i postavke koje datiraju prije tri godine. TikTok je saopštio da je unio promjene mnogo prije nego što je istraga počela u septembru 2021. godine, uključujući pretvaranje svih računa za tinejdžere mlađe od 16 godina kao privatnih prema zadanim postavkama i onemogućavanje direktne razmjene poruka za djecu od 13 do 15 godina.

Irsko regulatorno tijelo kritikovano je što nije dovoljno brzo krenulo u istragama velikih tehnoloških kompanija otkako su zakoni Evropske unije o privatnosti stupili na snagu 2018. godine. Za TikTok, njemački i italijanski regulatori nisu se složili s dijelovima nacrta odluke izdate prije godinu dana, što ju je dodatno odložilo.

Kako bi se izbjegla nova uska grla, sjedište EU dobilo je zadatak da provede nove propise za podsticanje digitalne konkurencije i čišćenje sadržaja društvenih medija - pravila koja imaju za cilj da održe svoju poziciju globalnog lidera u tehnološkoj regulaciji.

Regulatorno tijelo još uvijek provodi drugu istragu o tome da li je TikTok poštovao Opštu uredbu o zaštiti podataka EU kada je prenio lične podatke korisnika u Kinu, gdje je sjedište njegovog vlasnika - kompanija ByteDance.

TikTok se suočio s optužbama da predstavlja sigurnosni rizik zbog straha da bi osjetljive informacije korisnika mogle završiti u Kini. Počelo je sa projektom lokalizacije podataka o evropskim korisnicima kako bi odgovorilo na te probleme: otvaranje centra za čuvanje podataka u Dablinu ovog mjeseca, koji će biti prvi od tri na kontinentu.

Regulatori za zaštitu privatnosti podataka u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja je napustila EU u januaru 2020. godine, kaznili su TikTok sa 12,7 miliona funti u aprilu zbog zloupotrebe podataka djece i drugih kršenja zaštite ličnih podataka mladih korisnika.

Instagram, WhatsApp i njihov vlasnik Meta su među ostalim tehnološkim divovima koje je irski regulator kaznio velikim kaznama u protekloj godini.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.