27.9.2023. 14:09
0
Medvedev: "Spremni smo na sukob s NATO-om. Čovječanstvo će platiti veću cijenu nego 1945. godine"
FOTO: AP
Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev se na svom Telegram kanalu osvrnuo na aktualna zbivanja vezana uz rat u Ukrajini.

Kao ključne događaje je predstavio dolazak tenkova Abrams u Kijev, nadolazeću isporuku projektila dugog dometa ATACMS i odavanje počasti bivšem nacistu Jaroslavu Hunki u kanadskom parlamentu.

"Čini se da Rusiji ostaje sve manje opcija osim izravnog sukoba s NATO-om na terenu. NATO se pretvorio u otvoreno fašistički blok poput Hitlerove osovine, doduše veće veličine. Mi smo spremni, iako će rezultat biti postignut uz puno veću cijenu za čovječanstvo nego 1945. godine", najavio je.

Medvedev je nedavno optužio Sjedinjene Države i Evropsku uniju da približavaju svijet velikom ratu jer "potiču teror" u pograničnim područjima Rusije. Tom prilikom je podsjetio da u novom globalnom vojnom sukobu ne može biti pobjednika, podsjeća Moscow Times.

Pomoćnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan objasnio je u maju ove godine da Sjedinjene Države, dok pomažu Kijevu oružjem, prate reakciju Moskve kako bi spriječile eskalaciju.

"Osnovni stav predsjednika Bidena je da namjeravamo učiniti sve što je moguće kako bismo podržali Ukrajinu koja brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet", poručio je tada.

"Namjeravamo djelovati na takav način da izbjegnemo treći svjetski rat", dodao je.

Američki predsjednik Joe Biden priznao je u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu kako ga je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da započne rat stavila pred izbor.

"Postojale su dvije opcije: započeti treći svjetski rat, odnosno fizički rat s Rusijom, ili pobrinuti se da zemlja koja djeluje suprotno međunarodnom pravu plati cijenu za to", objasnio je.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.