2.10.2023. 12:58
0
Austrija se zalaže za ubrzano približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji
FOTO: AP
Ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg ističe da je proširenje najsnažniji geostrateški instrument Evropske unije.

Austrija se godinama zalaže za brzi prijem Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i silovito je zagovarala kandidatski status, koji je dodijeljen uz uvjet da se poduzmu koraci navedeni u preporuci Evropske komisije, navodi se u saopćenju Ambasade Austrije u BiH.

Konkretna područja djelovanja

- Istovremeno, Austrija se zalaže za fleksibilnost Evropske unije u procesu pristupanja. Ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg i ministrica za Evropu Karoline Edtstadler su već u maju 2022. godine podnijeli prijedlog dinamiziranja stagnirajućeg procesa proširenja. Nadograđujući na tome, savezni ministri Schallenberg i Edtstadler sada hoće da ove prijedloge dalje razviju i identificiraju konkretna područja djelovanja i oblasti politike, kako bi se intenzivirala integracija Zapadnog Balkana.

Ministrica za Evropu Karoline Edtstadler je poručila:

- Mi sada moramo da istupimo sa nečim novim za Zapadni Balkan i da ubrzamo proširenje. Potrebni su opipljivi koraci i jedan smislen sistem poticaja za reforme; inače ćemo izgubiti ljude u toj regiji. Našim prijedlozima, koji nas vode dalje u pogledu postepene integracije, mi hoćemo da države Zapadnog Balkana institucionalno, financijski i na temelju konkretnih oblasti dinamičnije približimo. Ne vrijedi više gubiti vrijeme. Geopolitička stvarnost zahtijeva tempo i inovativne pristupe.

"Ne smijemo čekati"

Ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg ističe da je proširenje najsnažniji geostrateški instrument Evropske unije.

- Upotrijebimo ga kao takvog. Ne smijemo čekati, dok kandidati za pristupanje u potpunosti ne implementiraju pravnu stečevinu (acquis) Evropske unije, nego treba da ih prije toga integriramo u onim političkim oblastima, u kojima je to moguće. Ne smijemo napraviti grešku i, uz svu opravdanu fokusiranost na Istok, zaboraviti Jugoistok Evrope. Austrija jeste i ostaje snažan davatelj impulsa za postepeno približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji - navodi se u saopćenju, prenosi Avaz.

(Mubina Lj.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.