16.10.2023. 21:04
1
Prva država koja protjeruje izraelskog ambasadora
FOTO: Profimedia
Kolumbija je zatražila od izraelskog ambasadora u toj zemlji da se izvini kolumbijskom predsjedniku Gustavu Petri i da nakon toga "napusti" ovu južnoameričku državu, javljaju izraelski mediji.

Spor je nastao nakon reakcije Petra na izjavu izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta u kojoj je najavio “potpunu opsadu” Gaze u borbi protiv “životinja”. Kolumbijski predsjednik je naveo da su ovakve riječi “nacisti govorili o Jevrejima”.

Pišući na X-u, nekadašnjem Twitteru, Petro je, između ostalog, dodao da “demokratski narodi ne mogu dozvoliti da se nacizam ponovo uspostavi u međunarodnoj politici”, prenosi N1.

Rekao je da Gallantova formulacija predstavlja “govor mržnje” koji će, ako se dozvoli da se nastavi, “samo donijeti holokaust”.

Izraelski ambasador Gali Dagan kritikovao je kolumbijskog predsjednika zbog “antisemitskih” izjava i “podrške teroristima” koji su napali Izrael.

Ubrzo je uslijedila reakcija ministra vanjskih poslova Kolumbije, Alvara Leyve, koji je poručio da izraelski ambasador se “u najmanju ruku mora izviniti i otići”.

Jučer je Izrael zaustavio izvoz proizvoda u Kolumbiju u znak protesta zbog primjedbi kolumbijskog lidera.

(Elmedina H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.