27.10.2023. 8:31
0
Malezija dobila novog kralja
Kraljevske porodice Malezije izabrale su moćnog i otvorenog sultana Ibrahima Sultana Iskandara iz južne države Johor za narednog kralja zemlje.

Kralj igra uglavnom ceremonijalnu ulogu u Maleziji, ali monarhija je posljednjih godina postala utjecajnija zbog dugotrajne političke nestabilnosti koja je posatakla sadašnjeg kralja da koristi rijetko korištena diskrecijska ovlaštenja.

Malezija ima jedinstven sistem u kome se glave njenih devet kraljevskih porodica smjenjuju na poziciji monarha s petogodišnjim mandatom. Ta država jugoistočne Azije je parlamentarna demokratija, a monarh je šef države.

Sultan Ibrahim će preuzeti dužnost od aktuelnog kralja Al-Sultana Abdulaha 31. januara 2024. godine, navodi čuvar pečata vladara u saopćenju objavljenom u petak.

Za razliku od drugih tradicionalnih malezijskih vladara, sultan Ibrahim je otvoren u politici i kaže da ima dobre odnose s premijerom Anwarom Ibrahimom.

Sultan, za koga se zna da ima veliku kolekciju luksuznih automobila i motocikala, ima širok spektar poslovnih interesa od nekretnina do rudarstva.

Kralj Al-Sultan je igrao neobično aktivnu ulogu u malezijskoj politici, birajući posljednja tri premijera zemlje.

Savezni ustav daje monarhu samo nekoliko diskrecionih ovlasti, pri čemu se od kralja uglavnom traži da postupa po savjetu premijera i vlade.

Također omogućava kralju da imenuje premijera za koga vjeruje da ima parlamentarnu većinu, ovlast koja se nikada nije koristila do 2020. godine, jer se premijer obično bira na izborima.

Kralj Al-Sultan koristio je te ovlasti tokom perioda političke nestabilnosti izazvanog porazom Ujedinjene malezijske nacionalne organizacije (UMNO), koja je neprekidno upravljala Malezijom od proglašenja nezavisnosti do 2018.

Kralj također ima ovlast da pomiluje osuđene ljude. Godine 2018. Al-Sultanov prethodnik, Sultan Muhammad V, pomilovao je Anwara, koji je tada bio zatvoren zbog optužbi za sodomiju i korupciju, za koje tvrdi da su politički motivirane.

Bivši premijer Najib Razak, koji je prošle godine bio u zatvoru zbog osude za korupciju povezanu sa skandalom oko državnog fonda 1MDB, podnio je zahtjev za kraljevsko pomilovanje, koji bi novi kralj mogao razmotriti, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

Malezija
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.