15.11.2023. 11:48
1
Vanredno stanje na Islandu: Zemlja se doslovno otvara, vulkanska erupcija se očekuje "svakog trenutka"
FOTO: unsplash/ilustracija
Jedna od vulkanski najaktivnijih država na svijetu proglasila je izvanredno stanje zbog najnovije prijetnje erupcijom.

Oko 4.000 ljudi je evakuisano iz svojih domova u Grindaviku koji je najugroženiji zbog neposredne blizine vulkanu Fagradalsfjall na poluotoku Reykjanes. Već sedmicu dana Island je seizmički hiperaktivno područje, pri čemu stanovnici svakoga dana osjete nekoliko stotina podrhtavanja tla. Od petka je zatvorena turistički popularna Plava laguna.


Cijeli otok je u napetom iščekivanju jer stručnjaci kažu kako su zemljotresi koji već danima tutnje ispod površine, najava velike vulkanske erupcije, koja bi se mogla dogoditi ‘svakog trenutka‘.

U blizini Grindavika pojavile su se ogromne vrtače, a snimke iz zraka koje je objavila Obalna straža prikazuju rascjep koji prolazi središtem mjesta i iz kojega se dimi dok se magma približava površini. Užurbano se grade odbrambeni zidovi oko obližnje geotermalne elektrane za koju se nadaju da će je uspjeti zaštititi od tokova lave.

Za mnoge mještane najnoviji razvoj događaja podsjeća na katastrofalnu eksploziju na jednom drugom islandskom vulkanu Eyjafjallajökullu 2010. godine. Seizmička aktivnost tog vulkana započela je krajem 2009. da bi dovela do kulminacije, odnosno erupcije 29. marta 2010. godine. Bila je to prva erupcija tog vulkana nakon gotovo 200 godina.

Druga erupcija je započela 14. aprila, a ogroman oblak pepela koji je prouzrokovala doveo je do najvećeg poremećaja zračnog saobraćaja u historiji Evrope uzrokovanog prirodnom katastrofom. Milioni putnika ostali su zaglavljeni na aerodromima od 15. aprila.

Naučnici su za Daily Mail iznijeli procjene o novoj erupciji i može li se usporediti s Eyjafjallajökullom.

Dr. Dave McGarvie, vulkanolog sa Univerziteta u Lancasteru, izjavio je da se ogroman oblak pepela kakav smo vidjeli prije 13 godina vjerovatno neće ponoviti.

- Moguća erupcija koja proizlazi iz trenutnih podrhtavanja tla neće dovesti do poremećaja poput erupcije Eyjafjallajökulla 2010., rekao je.

- U erupcijama na poluotoku Reykjanes dominira proizvodnja bazaltne lave uz tek neznatnu proizvodnju pepela, dok je erupcijom Eyjafjallajökulla 2010. dominirala proizvodnja pepela, rekao je.

Ocijenio je da je vrlo malo vjerovatno da bi najnovija erupcija mogla uzrokovati poremećaj u transatlantskom zračnom saobraćaju.

Iako je glavni grad Islanda Reykjavik daleko izvan opasne zone, islandska aerodrom Keflavík nalazi se oko 17 kilometara sjeverozapadno od aktivnog područja. Zračni promet na Keflavíku zasad teče neometano, prenosi Jutarnji.

Međutim, kao mjera opreza za domaće i međunarodne zračne letove, oznaka boje za letove prema poluotoku Reykjanes sada je narančasta (pojačana aktivnost).

Narančasto upozorenje predstavlja ograničenu opasnost za zrakoplovstvo. Sljedeća faza je crvena i nivo se podiže ako dođe do vulkanske erupcije koja bi mogla ozbiljno utjecati na zračni saobraćaj.

(Aldin B.)

 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.