26.12.2023. 22:36
1
Prijeti izbijanje rata svih ratova - Iran uputio zlokobnu poruku: "Tel Aviv čeka teško odbrojavanje"
Reakcija na zločin bit će u odgovarajuće vrijeme i na odgovarajućem mjestu, te na način koji budemo smatrali prikladnim, tvrdi iransko ministarstvo.

Iransko ministarstvo odbrane saopćilo je da će Izrael “platiti cijenu za teroristički zločin” koji je počinio kroz atentat na savjetnika Revolucionarne garde, a iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian također je rekao da Tel Aviv treba početi odbrojavanje.

Jučer je Iranska revolucionarna garda izvijestila o ubistvu jednog od svojih dugogodišnjih savjetnika u Siriji tokom izraelskog raketnog napada na selo nedaleko od Damaska.

U saopćenju se navodi da je savjetnik Radhi Mousavi imao čin general majora i da je bio odgovoran za takozvanu Jedinicu za podršku otporu u Siriji.

Nakon ove operacije, iransko ministarstvo odbrane je saopćilo da će “reakcija na ovaj zločin biti u odgovarajuće vrijeme i na odgovarajućem mjestu i na način koji budemo smatrali prikladnim” i naglasilo da će iranski odgovor “biti jak i efikasan, ali da neće ostaviti prostora Izraelu da ga eksploatira.”

Zauzvrat, Abdollahian je rekao: “Tel Aviv čeka teško odbrojavanje” nakon ubistva Mousavija, koji je bio meta u oblasti Sayyida Zeinab na periferiji Damaska.

Dodao je da je Mousavi bio “iranski savjetnik za borbu protiv terorizma u Siriji” i da je u regionu proveo dugi niz godina sa Qassemom Soleimanijem.

Qassem Soleimani je bio komandant Odreda Quds u Iranskoj revolucionarnoj gardi koji je ubijen u američkom napadu dronom u iračkoj prijestolnici Bagdadu 2020. godine.

Jučer je Revolucionarna garda upozorila da će Izrael platiti cijenu za atentat, što je obećao i iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji smatra da je “ovaj korak još jedan pokazatelj frustracije, slabosti i nemoći uzurpatorskog cionističkog režima u regionu”.

Kako prenosi Al Jazeera, libanski Hezbollah, saveznik Irana, također je komentirao događaj, rekavši: “Zločin ubistva brigadnog generala Radhija Mousavija je eklatantan napad i prekoračenje svih granica od cionističkog neprijatelja. Mousavi je decenijama pružao podršku islamskom otporu u Libanu i bio saputnik Qassema Soleimanija”.

Reuters je citirao izvore koji su kazali da je Mousavi bio odgovoran za koordinaciju vojnog saveza Irana i Sirije, dodajući da je iranska državna televizija jučer prekinula uobičajeno emitovanje vijesti da bi objavila atentat na Mousavija, opisujući ga “jednim od Soleimanijevih ljudi”.

Nakon atentata na Mousavija, izraelski Dom front izdao je sigurnosna uputstva duž granice s Libanom i u naseljima na okupiranom sirijskom Golanu.

Naglasio je potrebu pridržavanja uputa izdatih u iščekivanju bilo kakve moguće eskalacije Hezbollaha i otpora u Libanu i Siriji.

Izraelska vojska je saopćila da je bombardovala nekoliko područja, vojnih lokacija i operativne infrastrukture Hezbollaha.

Izrael godinama pokreće napade na, kako je rekao, mete povezane s Iranom u Siriji, gdje se utjecaj Teherana povećao podrškom predsjedniku Basharu al-Assadu u sukobu koji je izbio u Siriji 2011. godine.

(Ajdin B.)

IranIzrael
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.