2.1.2024. 15:27
0
Rusija sprema nasljednika Ramzana Kadirova, poznato o kome se radi
FOTO: AP
Usred glasina o njegovom lošem zdravlju, čini se da moćni Ramzan Kadirov obučava svoju djecu kako bi preuzeli vlast.

Kadirov je u septembru objavio video na društvenoj mreži Telegram na kojem se vidi kako Adem, njegov tada 15-godišnji sin, udara nogama i rukama u glavu ruskog zatvorenika koji je prebačen u Čečeniju nakon što je optužen da je spalio Kur'an.

Kadirov, samozvani branitelj islamske vjere, rekao je da nije mogao biti ponosniji na svog sina, prenosi Stav.

-Za šta da ga kaznim? - rekao je Kadirov, upitan o videu na konferenciji za novinare na kraju godine.

-Trebao ga je ubiti- kazao je.

Analitičari smatraju da je objavljivanjem snimka Kadirov htio skrenuti pažnju od izvještaja o njegovom lošem zdravlju ali i ukazuju na to da se priprema generacija novih vođa koji će u jednom trenutku zamijeniti 47-godišnjeg Kadirova. Nakon što je video objavljen, njegovoj djeci je dodijeljen niz nagrada kako bi se podigao njihov status: Adem je s 15 godina imenovan šefom očeve sigurnosti, što je položaj koji je Kadirov držao u administraciji svog rahmetli oca.

Adem je također dobio nagradu "heroj Čečenske Republike", kao i priznanja iz drugih većinski muslimanskih republika, uključujući Tatarstan i nekoliko regija Sjevernog Kavkaza.

- Kadirov pokušava dati poticaj svojoj djeci na početku njihove političke karijere, pripremiti ih - rekao je Abubakar Yangulbayev, opozicioni aktivista u egzilu.

-To je ulaganje u budućnost, čak i ako pozicije trenutno izgledaju smiješno -kazao je. Ostala Kadirovljeva djeca također su dobila visoka državna priznanja, a dvoje je bilo uključeno u rusko izaslanstvo na klimatskoj konferenciji Cop28 u Dubaiju.

-Mislim da u pozadini stalnih glasina o njegovom lošem zdravlju Kadirov pokušava pokazati da iza sebe ima zaista jaku porodicu, uključujući potencijalne nasljednike - rekla je Tanya Lokshina, pridružena direktorica za Europu i Srednju Aziju u Human Rights Watchu.

-I da čak i ako mu se nešto dogodi, onda postoje drugi koji bi mogli zauzeti njegovo mjesto- rekla je.

Kadirov čvrsto drži vlast u čečeniji i daje snažnu podršku Putinu, kojeg je pratio na sastancima sa šeikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Mohammedom bin Salmanom iz Saudijske Arabije. Ali ranije ove godine, pojavile su se glasine da on pati od stalnih problema s bubrezima i da se nalazi u elitnoj moskovskoj klinici, gdje su okupljanja čečenske elite potaknula nagađanja da bi Kadirov mogao biti na samrtnoj postelji.

Ali čak i nakon što se ponovno pojavio, glasine o bolesti su se nastavile - kao i pitanja o tome kako će se izabrati kao nasljednik ako on umre.

-Jasno je da ima zdravstvenih problema -rekao je Ruslan Kutaev, čečenski aktivista koji je bio zatvoren pod Kadirovim vodstvom i koji je kasnije otišao u egzil. Ali dodao je da nagrade i položaji ne sugeriraju da će Kadirov odmah otići s vlasti.

Kutaev je kazao da je Kremlj zainteresiran za upravljanje svakim potencijalnim sukobom koji bi se mogao pojaviti, posebno ukazujući na moćne klanove oko Kadirova: klanove Magomeda Daudova, predsjednika čečenskog parlamenta, koji je poznat kao "Gospodar", člana državne Dume Adema Delimkhanova i klan Abuzayeda Vismuradova, često nazivanog "Patriota" koji ima pristup Kadirovu.

- To je bio signal onima koji su okruživali Kadirova: niko od vas ni pod kojim uslovima neće biti postavljen na čelo Čečenske Republike - kaže Kutaev.

I tada su Kadirovljeva djeca odjednom postala potrebna, dobivala su nagrade, postavljana na visoke položaje. Rečeno je: u budućnosti će republikom upravljati jedno od Kadirovljeve djece. Zasada se čini se da je favorit njegov sin Adem, bucmasti tinejdžer koji je u Rusiji najpoznatiji po tome što je s osam godina pobjeđivao u insceniranim borbama mješovitih borilačkih vještina.

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.