7.1.2024. 22:44
0
Njemačke mašinovođe se pripremaju za štrajk
Njemački sindikat mašinovođa GDL objavio je danas da će idućih dana početi štrajkati, u eskalaciji spora glede plaća sa željezničkom kompanijom Dojče Ban.

Štrajk će trajati od 10. do 12. januara, saopćio je sindikat. Mašinovođe za prijevoz tereta počinju štrajkati 9. januara.

Sindikat je u decembru najavio da će štrajkati nekoliko dana nakon božićnih praznika. Deutsche Bahn je saopćio da će pokušati zaustaviti tu mjeru preko radnog suda u Frankfurtu.

Mašinovođe su već početkom decembra održali 24-satni štrajk, posljednji u 2023. godini, nakon što su pregovori sindikata i Deutsche Bahna prekinuti krajem novembra. 

GDL traži da se skrati radno vrijeme s 38 na 35 sati sedmično za radnike koji rade u smjenama, kao i povećanje plaće od 555 eura mjesečno i jednokratnu naknadu zbog inflacije u iznosu od 3000 eura.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.