10.1.2024. 20:40
1
WHO: Koronavirus nije nestao, 10.000 smrtnih slučajeva u decembru
Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva od covida-19 prijavljeno je u decembru, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), uz upozorenje da virus i dalje cirkulira iako nije toliko zapažen.

Podaci iz različitih izvora ukazuju na porast zaraze u decembru, potaknut okupljanjima tokom božićnih praznika i varijantom JN.1, sad najraširenijom u svijetu, navodi WHO.

"Iako covid-19 više ne predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju, virus se nastavlja širiti, modificirati i ubijati", rekao je lider zdravstvene agencije UN-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za medije u Ženevi. Gotovo 10.000 smrtnih slučajeva prijavljeno je WHO-u prošlog mjeseca, porasle su hospitalizacije za 42 posto, a prijem na intenzivnu njegu za 62 posto u odnosu na novembar.

Ali, brojke se temelje na podacima iz manje od 50 zemalja, uglavnom u Evropi i Americi, rekao je Tedros. "Sigurno ima porasta u drugim zemljama koje to ne prijavljuju", naglasio je. "Baš kao što vlade i pojedinci poduzimaju mjere protiv drugih bolesti, svi moramo nastaviti poduzimati mjere protiv covida-19", rekao je šef WHO-a.

"Iako je 10.000 smrtnih slučajeva mjesečno znatno ispod vrhunca pandemije, nije prihvatljiv ovoliki broj smrti koje je moguće spriječiti", dodao je.

Tedros je pozvao vlade da zadrže kontrolu nad virusom i osiguraju pristup jeftinim i pouzdanim testovima, tretmanima i vakcinama.

"Nastavljamo pozivati pojedince da se vakcinišu, testiraju, nose maske gdje je to potrebno i osiguraju da se redovno provjetravaju napučeni zatvoreni prostori", rekao je.

Tedros je proglasio kraj globalnog vanrednog stanja uzrokovanog covidom-19 u maju 2023., više od tri godine nakon što je virus prvi put otkriven u kineskom Wuhanu krajem 2019., prenosi Hina.

(Ajdin B.)

WHO
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.