13.1.2024. 20:26
0
Oglasila se Rusija nakon izbora na Tajvanu
Stav Rusije je da je Tajvan integralni dio Kine, saopštila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova povodom izbora održanih na tom ostrvu.
"Stav Rusije prema Tajvanu je dobro poznat, dosljedan i nepromjenjiv", navela je Zaharova. Ona je istakla da je ta politika naglašena u nekoliko sporazuma i kao primjer navela Sporazum o dobrosusjedskim odnosima, prijateljstvu i saradnji između Ruske Federacije i Kine iz 16. jula 2001. godine. Ona je podsjetila da je u tom sporazumu Rusija potvrdila nepromjenljivost svog principijelnog stava prema pitanju Tajvana, koje je utvrđeno u potpisanim političkim dokumentima koje su usvojili šefovi obje države od 1992. do 2000. godine. Ranije danas je objavljeno da je kandidat tajvanske Demokratske progresivne partije Laj Čangte pobijedio na izborima za lidera tog kineskog regiona. Lajova Demokratska napredna stranka zastupa stav o odvojenom identitetu Tajvana i odbacuje teritorijalne tvrdnje Kine.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.