15.1.2024. 21:03
0
Zvanični podaci: Njemačka ekonomija se smanjila u 2023. godini
Njemačka ekonomija smanjila se prošle godine prvi put od početka pandemije Covid-19, pokazali su službeni podaci u ponedjeljak, povećavajući rizik od recesije u cijeloj eurozoni.

Bruto domaći proizvod bio je 0,3 posto manji u 2023. nego u prethodnoj godini, prema njemačkom Saveznom uredu za statistiku (Destatis).

– Sveukupni ekonomski razvoj u Njemačkoj je 2023. posrnuo je u okruženju koje je i dalje obilježeno višestrukim krizama – rekla je predsjednica Destatisa Ruth Brand u izjavi.

BDP je u četvrtom tromjesečju također pao za 0,3 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem, prema prelinarnoj procjeni statističkog ureda. To je uslijedilo nakon razdoblja stagnacije u tromjesečnom razdoblju do kraja septembra, što znači da je Njemačka izbjegla recesiju u drugoj polovici godine, definiranu kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a.

Iako je inflacija smanjena, cijene su i dalje visoke u cijeloj ekonomiji i prigušile su privredni rast, dodala je Brand.

– Rastuće kamatne stope i slabija domaća i inozemna potražnja također su uzeli svoj danak – navela je.

Podaci su loši za cijelo područje koje koristi euro jer je Njemačka najveća od svojih 20 ekonomija.

Proizvodnja u eurozoni lagano se smanjila u trećem tromjesečju 2023. Brojke za posljednje tromjesečje, koje se očekuju 30. januara, potvrdit će je li regija skliznula u recesiju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.